AkvaFresh bruker vann for å bekjempe lakselus. Dette er den største utfordringen med konseptet, ifølge selskapet

Nyheter
900

Teknologibedriften AkvaFreshs konsept for å bekjempe lakselus er ennå i utviklingsfasen.

iLaks har omtalt Fosen-bedriften AkvaFresh, som er majoritetseid av Lyng-gruppen, flere ganger. Selskapet har utviklet et konsept, som går ut på at et indre basseng monteres i en merd. Deretter tilføres avsaltet sjøvann eller ferskvann gjennom bruk av et avsaltningsanlegg. Lakselus dør i ferskvann, mens laksen på sin side trives.

For litt over et år siden meldte AkvaFresh at selskapet hadde fått en kontrakt med den skotske oppdretteren Loch Duart. Da uttalte også styreleder Ragnar Lyng, at han trodde selskapet var «i nærheten av en løsning».

– Vårt svar er å skape et miljø der laksen trives, men der lusa dør.

AkvaFresh har også samarbeidet med Mowi og SalMar, samt er involvert i et forskningsprosjekt, der Bjørøya fikk fikk tilsagn fra Fiskeridirektoratet om bruk av forskningstillatelser for å forske på hvordan ferskvann, sammen med skjørt, kan virke forebyggende mot lakselus.

Nå sier daglig leder i AkvaFresh, Per Kosberg, at konseptet ennå er i utviklingsfasen, men at flere oppdrettsselskaper ønsker å videreutvikle det. Kosberg forteller blant annet at selskapet har oppnådd «meget gode resultater» med badebehandling i presenning med avsaltet vann.

– Vi jobber nå med forbedringer. Å holde vannet stabilt i merden i all slag vær er utfordringen, sier Kosberg til Fosna-Folket.

iLaks har forsøkt å kontakte daglig leder Per Kosberg for ytterligere kommentarer. Han svarer i en e-post at selskapet ikke ønsker flere oppslag for tiden.

– Men vi har sikkert noe å fortelle omverdenen om ikke lang tid, skriver Kosberg.

I 2017 omsatte selskapet for 4,1 millioner kroner. Driftsresultatet endte på minus 3,7 millioner kroner.