AkvaFresh bruker vann for å knekke lusa: – Vi tror vi er i nærheten av en løsning

Nyheter
2701

Teknologibedriften AkvaFresh i Vanvikan samarbeider med Marine Harvest for å bekjempe lakselus ved hjelp av vann.

Løsningen går ut på at et indre basseng monteres i en merd. Deretter tilføres avsaltet sjøvann, eller ferskvann gjennom bruk av et avsaltningsanlegg. Lakselus dør som kjent i ferskvann, mens laksen trives.

Avsaltningsanlegg. FOTO: AkvaFresh

En kontrakt med den skotske oppdretteren Loch Duart er allerede på plass for selskapet med base i Fosen i Trøndelag, og nå skal konseptet prøves ut av Marine Harvest på Vestlandet.

– Vi vet ikke om vi greier det, men tror vi er i nærheten av noe som kan være en løsning. Vårt svar er å skape et miljø der laksen trives, men der lusa dør, sier investor og styreleder, Ragnar Lyng til Adressa.

Teknologien ligger i hva slags filter som vannet skal passere.

– Vi tilsetter ikke noe til vannet, men kan fjerne selv de minste ting,som parasitter, virus, bakterier, partikler og metaller, sier daglig leder Per Kosberg.

Ifølge Lyng og Kosberg sikter de seg inn på en omsetning mellom 20 og 30 millioner kroner dette året. I tillegg til kontrakten med Loch Duart har de sikret en kontrakt med Lerøy Aakvik i Halsa for levering av et membrananlegg for behandling av ferskvann i lakserognproduksjon.