Aktører vil at fiskerministeren øker de nye konsesjonsvolumene: – Kan være aktuelt i årene fremover

Nyheter
0

Prisen er ikke satt.

Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen lansere i dag regjeringens nye tillatelsesordning. Det første året kan det tildeles tillatelser på maksimalt 15.000 tonn biomasse (MTB). Hver enkelt søker kan maksimalt få tildelt ti tillatelser, og det vil stilles strenge miljøkrav til søkerne.

– Vederlaget skal stimulere til utvikling, men størrelsen må vi komme tilbake til. Det kan ikke være for høyt, men heller ikke for lavt. Det er mulig for alle å søke, så lenge en dokumenterer de objektive kriteriene. De private bedriftene må ta risikoen selv her, men lykkes de skal de få en stimulans, sier Odd Emil Ingebrigtsen, til iLaks.

Flere må slippe til
Stim gründer Jim-Roger Nordly, fulgte fiskeriministerens presentasjon av de nye tillatelsene da de ble lagt frem i banksalen i Trondheim sentrum i dag.

Jim Roger Nordly, Stim. (Foto: Steve Hernes).

– Det er viktig å spørre seg om det skal være annen form for betaling enn up front, sier Nordly. Han håper dette kan føre til at nye aktører slipper til.

– Det skal være en kompensasjon, men at denne kan komme på produksjon, slik at det ikke kun er de aller største som får bli med på veksten. Det er en forsiktig start, men peker i en retning. Skulle ønske det ikke var lagt en ramme på 15.000 tonn. Hva kommunene skal kompenseres, for å ta i bruk nye arealer eller gjenåpne gamle lokasjoner, må også bli klart fremover, mener Nordly.

– 15.000 er ikke lite når det tilsvarer ett års vekst innenfor den ordinære veksten med trafikklysmodell. Vi åpner for at volumet kan åpne for økte volum i årene fremover, svarer fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen.

Fiskerminister Odd Emil Ingebrigtsen. under presentasjon av de nye tillatelsene i oppdrett i dag. (Foto: Steve Hernes)

Se på de røde områdene
Blant tilhørerende under presentasjonen til distrikts og digitalminister og fiskeriminster, satt også en tidligere minister. Robert Eriksson i Sjømatbedriftene.

– For det første så vil jeg si at sjømatbedriftene lenge har jobbet for å gjøre det mer attraktivt å investere i lukket merdteknologi. Det som i dag er lagt fram, er et steg i riktig retning. Det er en imøtekommelse av det sjømatbedriftene har jobbet for. På den andre siden er jeg spent på hvordan dette blir på høringen og ser de to innretningene dette kan ha, sier Robert Eriksson.

 

Robert Eriksson i Sjømatbedriftene. (Foto: Steve Hernes)

– Jeg vil advare mot at dette blir en ren skjønnhetskonkurranse med en ren auksjonsbasert løsning. Det gjør at vi ikke får de investeringene som er nødvending. Det er spennende å se på prisen til slutt. Jeg kunne også sett at dette ble mer innrettet i mot de geografiske områdene som i dag er i rødt, for å stimulere til vekst i de områdene, samtidig som det gjøres noe med miljøbelastningen, sa Eriksson.