– Vi har prøvd å behandle oss ut av lakselusa siden jeg var 14-15 år, og stod og kuttet løk, sier den mangeårige oppdrettstoppen.
Alf-Helge Aarskog står på scenen under en havbrukskonferanse i Tromsø. Temaet er den svekkede tilliten i havbruksnæringen, og hva løsningen er.
– Alle må ta dette litt innover seg. Også meg selv, som har hatt ledende posisjoner i næringen. Vi har gjort mange feil, sier den tidligere Mowi-toppsjefen om omdømmefallet den siste tiden.
Dalende tillit
I sommer fremla Kantar TNS resultater fra en undersøkelse som viser at næringens omdømme scorer 29 poeng på en skala fra null til 100. I mange år har omdømmet ligget stabilt på over 40 poeng.
Les også: Røper omdømmetall for oppdrettsnæringen
– Vi har skapt Norges nest største eksportnæring. Og næringen betaler for alle barnehagene, sier Aarskog, muligens med en spøkefull henvisning til regjeringens skattepolitikk.
– Så hvorfor er næringen blant dem med dårligst tillit i landet? Vi må ha gjort noe alvorlig feil, fortsetter han.
Aarskog, som i dag er styreleder for flere havbruksselskaper, minner om at 16,7 prosent av laksen døde i fjor i sjøfasen. Selv underviser han på NMBU (Norges miljø-og biovitenskapelige universitet), og forteller at han har spurt elever hvorfor de vil inn i en næring med så mange problemer. «For å løse det,» svarer mange.
Les også: Over 100 millioner laks døde i oppdrett i fjor. Dette er hovedårsakene.
Parasitt på parasitten
– Hvis du har et problem, finn ut hva som er problemet, og gjør noe med det, sier Aarskog.
Lakselus er et stort, åpenbart problem. Og tiden for å behandle seg ut av luseproblemet er forbi, mener han.
Sunnmøringen mimrer tilbake til at man har forsøkt alt fra løk, ferskvann og hydrogenperoksid, til spyling og å børste bort lusen. Et problem der omtrent alle kluter har blitt satt til, med andre ord. I hvert fall når det gjelder å behandle laksen etter at lusa har festet seg.
– Vi har også klart å skape en hel industri som jobber med behandling. Nå blir kanskje mange sinte på meg, men vi har på et vis klart å skape en parasitt på parasitten, spøker han fra scenen.
Som med mange spøker, ligger det likevel et visst alvor i utsagnet.
– Vi må slutte å fokusere på behandling, fastslår Aarskog.
Skille laksen fra lusa
Løsningen er å sette inn alt på å skille laksen fra lusen, mener han. Aarskog, som også er engasjert i Eide Fjordbruk og den lukkede satsingen Watermoon, har også tidligere vært tydelig på at han er tilhenger av lukket teknologi.
– Vi må få ned antall behandlinger, sier han fra scenen.
Aarskog tror at man kan få ned dødeligheten dramatisk dersom luseproblemet håndteres. Dette kan også bidra til å hindre lakserømming, mener han, da rømming i stor grad skjer i forbindelse med lusebehandling. Han er også inne på den – for mange etterlengtede – miljøfleksordningen:
– Dagens reguleringsregime er bra i Norge, men her må vi gjøre en skikkelig evaluering for å få plass til ny teknologi. Jeg tror virkelig vi må gjøre et skifte, sier han.
Les også: – Ikke legg til rette for propellfly om det kommer jumbojetter