Vedum takker Witzøe og Fredriksen for kutt i makspris i barnehage – neste høst

Nyheter
0

Finansministeren tror fortsatt lakseskatten blir tre milliarder kroner i året.

Det var duket for valgflesk tirsdag, med kun noen dager igjen før valget. Ny makspris i barnehage settes ned fra 3.000 til 2.000 kroner fra 1. august neste år.

– Takken kan sendes til laksebaronene – og regjeringen, sier Sp-leder og finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Dagbladet.

– Regjeringen gjør grepet, men det er ingen tvil om at inntektene fra Gustav Witzøes SalMar og John Fredriksens Mowi og de andre oppdrettsselskapene bidrar til dette. De skal fortsatt sitte igjen med store overskudd, men bidrar nå mer til fellesskapet, sier Vedum.

Vedum sier at grepet koster cirka 1,5 milliarder kroner i 2024 med halvårsvirkning. Når det blir helårsvirkning fra 2025 tar det inn omlag det staten tar inn i grunnrenteskatt på havbruk, skriver Dagbladet.

– Innføringen av grunnrenteskatten var en storm, og Høyre var sterkt imot. Nå kommer det barnefamiliene til gode, sier Vedum.

Da statsminister Jonas Gahr Støre og finansminister Trygve Slagsvold Vedum første gang presenterte den nye skatten for næringen ble det sagt at staten forventet å få inn 3,6-3,8 milliarder kroner på den nye skattemodellen for oppdrett. Da lovforslaget endelig ble lagt frem, 28. mars, var ikke provenyet tallfestet i det hele tatt.

– Grunnrenteskatten er en funksjon av pris. Hvis prisen blir et sted mellom 60 og 100 kroner, noe det kan se ut som den blir i 2023, vil grunntenteskatten bli mellom åtte og 25 milliarder kroner, har Sands-advokat Ulf Sørdal tidligere uttalt til iLaks.