SalMar-gründer Gustav Witzøe sier framdriften med prosjektet «Smart Fish Farm» er viktig for å bevare konkurransekraften til norsk oppdrettsnæring.
Det er i et intervju med Adressa at Witzøe forklarer nærmere om havstrategien til selskapet – en strategi som ble nevnt da selskapet sendte ut en pressemelding i forbindelse med at de ikke påklager vedtaket om åtte utviklingstillatelser. Selskapet hadde opprinnelig søkt om 16.
– Vi må forsere vår strategi gjennom å vise at det er mulig å produsere laks ute i laksens normale habitat og ta tilbake vekstkraften som norsk oppdrettsnæring har hatt, sier Witzøe til avisen.
– Hvis ikke vil det bli gjort masse investeringer i anlegg på land, og på et eller annet tidspunkt vil det bli for sent. Nå gjøres det store investeringer på land i USA, og Donald Trump har vist en stor vilje til å beskytte amerikansk næringsliv med skattelettelser og andre tiltak, utdyper han videre.
Bygges i Kina?
Dypvannsmerden vil kunne ta dobbelt så mye fisk som «Ocean Farm», og skal koste rundt 1,5 milliarder å bygge. Ifølge Witzøe gjenstår det fortsatt en del ingeniørarbeid, men han antyder at dypvannsmerden kan være byggeklar i juni neste år. Witzøe sier at også denne merden, i likhet med «Ocean Farm», kan bli bygget i Kina.
– På grunn av de enorme dimensjonene så er det ikke verftskapasitet i Norge i dag til et slikt prosjekt, sier han.
Kan behøve nydesignede brønnbåter
Daglig leder i Mariculture, Jan Vatsvåg, tror man på sikt vil behøve nydesignede brønnbåter og fôrbåter. Disse båtene vil ifølge Vatsvåg oppfylle de samme kravene som forsyningsbåtene i oljebransjen.
– Dette vil bety et stort potensial for norsk industri, hvis vi skal klare å oppnå myndighetenes ambisjon om å femdoble norsk oppdrettsnæring, sier han.