Sparebank Markets tror ikke på noen gjentakelse av den chilenske laksedøden fra 2016.
Fredag falt lakseprisen fem kroner kiloet, mens Oslo Børs’ totalindeks falt to prosent og noterte seg for årets verste dag.
Samtidig steg lakseaksjene kollektivt. Høyest klatret SalMar, med tre prosent.
Truer
Årsaken til at lakseaksjene steg var mediedekningen av den giftige algeoppblomstringen i Chile. iLaks, som har fulgt utviklingen tett over flere uker, kunne rapportere bekreftede tapstall på over 790 tonn laks fra algene som nå truer Chiles mest oppdrettsintensive område.
Lite støtte
Aksjeanalytiker Tore A. Tønseth, som har salgsanbefaling på lakseaksjene, velger i dag å gå ut med et varsel til sine kunder om at «markedet overreagerer» på algeproblemene i Chile.
«Det er for tiden svært lite støtte for et stort utbrudd som situasjonen vi hadde i 2016. Selv om 56 lokaliteter har sett økt dødelighet, har de faktiske tapene vært svært lave med begrenset innvirkning på produksjonen. Det er selvsagt alltid en risiko for større oppblomstring, men med en helt annen sjøvannstemperatursituasjon i år (i forhold til 2016) og oppdaterte værmeldinger som tyder på mindre sol, vind og lavere temperaturer i de kommende dagene, finner vi sektorens rally i forrige uke å være litt optimistisk», skriver Tønseth i en epost.
Les også: Sernapesca om giftalger: «Massiv dødelighet» fra alger
Våren 2016 sørget en giftig algeoppblomstring for tap av om lag 25 millioner oppdrettslaks i Chile.
Mer fisk
«Tvert imot tror vi markedet bør fokusere på for mye volum som kommer ut fra Chile – ikke en algekontraksjon. Nylige produksjonsdata viser signifikant økt slaktevekt i Chile, drevet av god biologi og lav dødelighet. I 2018 kunne Chile enkelt produsere 610-630.000 tonn, 10-40.000 tonn over det som har vært enighet blant analytikere i 2018», fortsetter Tønseth.
Mandag morgen faller imidlertid lakseaksjene tilbake – sammen med totalindeksen på børsen. SalMar og Marine Harvest er begge ned halvannen prosent – på linje med børsens gjennomsnitt.