Sernapesca om giftalger: «Massiv dødelighet i fem områder»

Nyheter
2116

790,9 tonn laks bekreftet tapt etter algeoppblomstring og sykdomsangrep i Chile.

Oppdatert informasjon fra chilenske fiskeri- og havbruksmyndigheter Sernapesca, datert torsdag 1. februar, viser høy konsentrasjon av celler/ml av den giftige algen Alexandrium catenella i de oppdrettsintensive delene av Sør-Chiles kystlinje. Denne algeblomstringen har forårsaket betydelig toksisitet i skalldyr og også dødelighet i oppdrettslaks.

Høy konsentrasjon
Chiles lakseproduksjon er fordelt over såkalte barrios, produksjonssoner. Konsentrasjonen av A. catenella i 18 av disse sonene har overskredet 300 celler/ml. Særlig områder i Region XI, Aysén, er rammet.

Les også: 11 prosent av chilenske oppdrettere merker økt dødelighet fra fryktet giftalge

I fem av disse sonene anses dødeligheten for «massiv», ifølge Sernapesca. Dette innebærer dødelighet av mer enn 15 tonn laks, opplyser den chilenske nettavisen Aqua.

Kombinasjon
Det er imidlertid ikke bare giftalgen Alexandrium catenella, kjent som Red Tide, som påfører oppdrettslaksen høy dødelighet. Det gjør også laksesykdommen SRS, Salmon Rickettsial septikemi, bemerker Sernapesca.

Bekreftede ekstraordinære tap av oppdrettslaks så langt er 790,9 tonn. Det største tapet har oppdrettsfirmaet Salmones Blumar lidd, med 332 tonn.