MSD-støttet prosjekt studerte deformitet fra PD-vaksine: – Visste ikke at Salmon Group ville sende ut pressemelding

Nyheter
1606

Hogne Bleie i MSD Animal Health var endel av prosjektgruppen i en studie initiert av Salmon Group. Han er uenig i konklusjonen av studiet, og ble heller ikke informert om pressemeldingen som ble sendt ut i etterkant.

4. september sendte Salmon Group, et nettverk for lokaleide oppdrettsselskap, ut en pressemelding. I meldingen fastslo selskapet at det det lå en klar indikasjon om sammenheng mellom bruk av Aquavac PD7 vaksinen og ryggradsdeformasjon. Konklusjonen var ifølge selskapet «oppsiktsvekkende».

Aquavac PD7 er en vaksine som produseres av MSD Animal Health, hvor Hogne Bleie jobber som veterinær og regionsansvarlig for Midt-Norge.

– Jeg kan bekrefte at vi bidro med innspill til studien og med vår kunnskap om temaet, samt deltok med undertegnede i prosjektgruppen til den nevnte studien, noe som fremgår av prosjektrapporten, sier Bleie til iLaks.

Ble overrasket
Men selv om både MSD og Bleie deltok i arbeidet med studien, var det tydelig at pressemeldingen kom som lyn fra klar himmel for vaksineselskapet.

Da iLaks kontaktet MSD for en kommentar kort tid etter pressemeldingen fra Salmon Group, var det hektisk møtevirksomhet. Ifølge Ingebjørg Sævareid, produktsjef i MSD, gikk de rett i møte etter at pressemeldingen kom. Et møte som var beregnet til to timer og skulle etterfølges av et tilsvar.

Over 24 timer senere kom tilsvaret fra Hogne Bleie og MSD, og det var stor uenighet i konklusjonen av studien.

I tilsvaret skrev Bleie: «I en melding tirsdag kan en få inntrykk av en entydig sammenheng mellom vår Aquavac PD7-vaksine og ryggdeformasjoner hos laks. Dette mener MSD er upresist og unyansert, blant annet fordi undersøkelsen det refereres til manglet tilstrekkelig datagrunnlag for å avdekke faktorer som trolig er avgjørende for utfallet som beskrives.»

Videre skrev Bleie at årsakene til deformasjoner er sammensatte, samt at de hadde en hypotese om årsakene, blant annet basert på erfaringene til aktører i næringen som har opplevd tilsvarende ryggdeformasjoner tidligere.

Bleie sier til iLaks han ikke var klar over at det skulle komme en pressemelding fra Salmon Group i forrige uke.

– Vi har jevnlig kommunikasjon med Salmon Group, og jeg satt som nevnt selv i prosjektgruppen for studien. Vi visste ikke at SG ville sende ut pressemelding denne uken, noe de står fritt til å gjøre.

Bleie vil likevel ikke kritisere Salmon Group for manglende kommunikasjon om pressemeldingen, men sier åpenhet er viktig.

-Det helt er opp til Salmon Group om de ønsker å publisere eller offentliggjøre funn fra studier de eier og leder, om ikke annet er avtalt. Om Salmon Group ønsker å offentliggjøre rapporten det refereres til i sin helhet, er det helt opp til dem. Generelt ønsker vi åpenhet velkommen.

Kan ha finansiert studien
Etter det iLaks erfarer, kan også MSD ha vært med på å finansiere studien. Det vil Bleie verken bekrefte eller avkrefte.

– Av prinsipp ønsker vi ikke å kommentere hvordan våre samarbeidspartnere finansierer prosjekter som MSD ikke er «eier» av. Om Salmon Group ønsker å legge frem hvordan de finansierte studien er det helt opp til dem.

I en SMS til iLaks vedrørende finansiering, sier Bleie han ikke husker om den var omtalt i prosjektrapporten. Han sier videre at det er ok at denne rapporten deles med iLaks, hvis Salmon Group ønsker det samme.

«Åpenhet er bra», avslutter Bleie i sin SMS.

iLaks har derfor forsøkt å kontakte Salmon Group, nettopp for å få åpenhet om studien og prosessen rundt den. Kommunikasjonssjef i selskapet, Maria Schütz Fløisand, sier åpenheten begrenser seg til selve funnene i studie og videre bruk av disse.

Kommunikasjonssjef i Salmon Group, Maria Schütz Fløisand. FOTO: Salmon Group

«Vi har ikke noe å tilføye og ønsker kun åpenhet om funnene som vi stiller til disposisjon for videre studier som kan avklare om det finnes en sammenheng eller ikke. Vi gjentar gjerne at vi tok selv initiativ til studien og ønsker å bidra til forskning og utvikling i næringen.», skriver hun i en e-post til oss.

Ønsker ikke å snakke med media om studie
Når vi ringer administrerende direktør Anne-Kristine Øen, henviser hun til Fløisand og pressemeldingen.

Hun vil verken avkrefte eller bekrefte om Bleie var tilstede, eller om studiet var finansiert av MSD, men uttaler seg kort.

– Alt det der kommer vi tilbake til. Det er rett og slett det som er svaret.

Administrerende direktør for Salmon Group, Anne-Kristine Øen. FOTO: Salmon Group

Men hun sier at når det gjelder selve studiet vil hun ikke gå inn i en diskusjon med media, og vil ikke snakke om Bleies uttalelse om manglende datagrunnlag.

– Vi vil ikke stille til disposisjon for pressen på dette. Det er derfor vi sier det vi sier, vi ønsker ikke å lage en sak ut av dette. Vi ønsker ikke at resultatene skal bli brukt og formidlet av journalister, men heller av forskere, sier hun.

Øen ønsker heller ikke å dele prosjektrapporten med iLaks.

Bleie på sin side presiserer at kommentar rundt manglende datagrunnlag, ikke er ment negativt mot Salmon Group.

– Det er ikke ment som negativ kritikk, det er en konstatering av faktiske forhold: Datagrunnlaget som ble innhentet og bearbeidet innenfor rammene av prosjektet ga ikke statistisk signifikante svar vedrørende hvilke ukjente og/eller ikke påviste faktorer som er involvert i å utløse deformiteter hos laks. Av erfaring vet vi at å innhente omfattende, detaljert og sammenlignbare data fra mange aktører i en travel hverdag er svært ressurskrevende og tar mye tid.

Selv om MSD antyder de har en hypotese om årsakene, vil Bleie avvente med å gå ut med dette.

– Vår praksis er å gå ut med informasjon når den er sikker. Vi ønsker derfor ikke å si noe før de omfattende studiene vi har igangsatt og finansierer har gitt relevante resultater. Forsøkene på Havforskningsinstituttet sin stasjon på Matre har publikasjonsplikt, slik at resultatene vil bli offentliggjort vitenskapelig uansett utfall, avslutter han.