Sandberg krever redegjørelse fra HI

Nyheter
1627

En ferierende fiskeriminister Per Sandberg (FrP) har fått med seg Havforskningsinstituttet (HI) sine krumspring i arbeidet for å finansiere et visningsanlegg for oppdrettslaks tilknyttet Folgefonnsenteret i Rosendal.

Lakselusforsker Øystein Skaala, ansatt ved HI og samtidig dets styremedlem i Stiftinga Folgefonnsenteret, forhandlet i desember frem en millionavtale med Eide Fjordbruk knyttet til en mulig visningskonsesjon for Eide Fjordbruk. Skaala informerte sine overordnede ved HI om saken, men tok seg ikke bryet med å informere styret til Stiftinga Folgefonnsenteret.

Dette har fått stiftelsens styremedlemmer til å reagere, og de har i en henvendelse til HI-direktør Sissel Rogne bedt om en forklaring.

Rogne, på sin side, vil ikke kommentere eller opplyse om Skaalas eventuelle dobbeltrolle, og beskylder «styrets medlemmer for å videreføre denne debatten i iLaks».

Redegjørelse
Nå har saken nådd statsråd Per Sandbergs bord.

Les også: HI-saken: Rogne ble holdt informert om Skaalas forhandlinger med Eide Fjordbruk

– Jeg har tillit til at direktør Sissel Rogne rydder opp i den konkrete saken, og jeg vil i ettertid be om en redegjørelse fra instituttet, sier fiskeriminister Per Sandberg i en kort kommentar til iLaks.

Sandberg ønsker foreløpig ikke å utdype hvilke tanker gjør han seg rundt arbeidsmetodene til HI i denne saken, om det er akseptabelt for Rogne å legge lokk på informasjon eller om hun har et særlig ansvar for transperans og åpenhet i driften av HI.

Les også: Hun forvalter 1,2 milliarder i statlige midler, men avviser kritiske spørsmål om hemmelige forhandlinger

Ingen kommentar
Saken har fått oppmerksomhet blant stortingspolitikerne i løpet av sommerferien. Arbeiderpartiets fiskeripolitiske talskvinne Ingrid Heggø har tidligere karakterisert HIs arbeidsmetode som «et grovt overtramp». Høyres representant i Næringskomiteen, Ove Trellevik, bemerker at han forventer at HI opptrer redelig og likebehandler alle oppdrettere som søker råd og bistand fra instituttet.

Sissel Rogne har ikke returnert iLaks’ henvendelser i saken.

HI, som er Europas nest største havforskningsinstitutt, forvalter omlag 1,2 milliarder kroner i årlige overføringer fra Staten.