Hun forvalter 1,2 milliarder i statlige midler, men avviser kritiske spørsmål om hemmelige forhandlinger

Nyheter
1638

Havforskningsinstituttets (HI) direktør Sissel Rogne vil legge lokk på forhandlingene med Eide Fjordbruk.

Etter avsløringen av HIs hemmelige forhandlinger om millionavtale med Eide Fjordbruk vedrørende en visningskonsesjon tilknyttet Folgefonnsenteret i Rosendal, hvor HI ikke tok seg bryet med å informere husverten, sendte styret i Stiftinga Folgefonnsenteret en henvendelse til direktør Sissel Rogne.

Bør ha denne informasjonen
I en epost som iLaks har fått innsyn i, datert 17. juli, skriver styrets formann Knut Førland:

«Basert på dagens oppslag ber eg om å få lagt fram dokumentasjon på kven som har vore involvert i prosessen. Sjølv om Stiftinga Folgefonnsenteret ikkje er part i avtalen er knytingane til Folgefonnsenteret tette, og av denne grunn meiner eg at styret i Stiftinga Folgefonnsenteret bør ha denne informasjonen. Spesielt sidan iLaks.no i dagens oppslag hevdar at eit styremedlem i Stiftinga Folgefonnsenteret (Øystein Skaala) har vore sentral i forhandlingane om avtalen. Dette er ukjent for oss, og styret vart som kjent først gjort kjent med avtalen ved ein tilfeldigheit i mai i år. Dette er ikkje ei god sak for nokon av oss, og eg vonar på gode avklaringar slik at iLaks.no ikkje finn grunnlag for fleire oppslag», skriver styreformann Knut Førland.

Henvendelsen ble bestemt avvist av Rogne, som slett ikke besvarer Førlands og styrets spørsmål i sitt svar 19. juli. 

Underlig fokusering
«Jeg har mottatt vedlagte henvendelse fra arbeidende styreformann Knut Førland som er av en slik karakter at jeg ønsker å orientere styret om den. Jeg ber også om å få møte på neste styremøte. Her vil jeg redegjøre for Havforskningsinstituttets engasjement i Folgefonnasenteret, slik at alle høre samme informasjon. Jeg håper også å høre styrets syn og planer for utviklingen av senteret og få en åpen diskusjon med alle styremedlemmene.
Havforskningsinstituttet har som politikk å vær aktivt med i regionen der vi har forskningsstasjoner. Vi har flere roller i Rosendal og er av de viktigste aktører i Bjerknes-senteret. Jeg ønsker at vi skal arbeide for å utvikle senteret og regionen og ikke fortsette å bruke energi på iLaks sin underlige fokusering på en avtale som ved en inkurie ble undertegnet av Havforskningsinstituttet, men så annullert og erstattet med en ny avtale, som er drøftet med styret og der alle deres synspunkter er tatt med. Vi mener derfor at teksten i avtalen er godkjent av styret. Eide har også vært på styremøte og orientert styret. Slik det nå ser ut for meg er det styrets medlemmer som viderefører denne debatten i iLaks. Jeg mener nå tiden er inne for å legge denne avsluttede saken bak seg, og fokusere på utviklingen av Senteret.»

Les også: HI-saken: Rogne ble holdt informert om Skaalas forhandlinger med Eide Fjordbruk

Full åpenhet
Holdningen til informasjon som leietaker HI og Rogne presenterer står i klar kontrast til ambisjonene om åpenhet og transperans som er nedfelt i den gjeldende avtalen mellom partene. Her står det nemlig, under punkt 2., følgende:

Utviklingen i saken om visningsanlegget i Rosendal følges nøye av både av stortingsrepresentanter og medlemmer av regjeringen. Arbeiderpartiets fiskeripolitiske talskvinne Ingrid Heggø har tidligere karakterisert HIs håndtering av saken som «et grovt overtramp».

HI er Europas nest største havforskningsinstitutt, og mottar årlig overføringer på i størrelsesorden 1,2 milliarder kroner fra landets skattebetalere.

Sissel Rogne og Øystein Skaala har ikke returnert iLaks’ henvendelser i saken.