Marine Harvest Vanylven åpnet sitt nye rognkjeksanlegg.
Tirsdag var det offisiell nyåpning av rensefiskanlegget i Vanylven kommune. Ordfører Lena Marie Landsverk Sande fikk det ærefulle oppdraget å skru på kranen til den nyrenoverte hallen.
Ved anlegget produseres rensefisken rognkjeks. Leder rensefisk MHN, Olav Breck ga en kort historiefortelling om anlegget som til sammen har hatt fem ulike eiere.
Ikke problemfritt
– Rognkjeks sies å være enklere å produsere enn berggylt, men det er absolutt ikke problemfritt. Det er mye å ta hensyn til når det kommer til fiskehelse. Her i Vanylven er alt mer eller mindre fletta nytt med stor vekt på gode skiller mellom avdelingene, og fokus på screening av alt materiale som tas inn i anlegget. Dette er et godt utgangspunkt for en god produksjon, sier Breck.
Det er lange og gode oppdrettstradisjoner i Vanylven, og flere Marine Harvestere har sitt opphav akkurat i denne bygden. COO Farming Norge og Chile, Per-Roar Gjerde fortalte i sin tale at han var med bestefaren sin på nettopp dette anlegget da han jobbet der.
– Størrelsesmessig er Marine Harvest en viktig arbeidsplass i en kommune som Vanylven. Vi har til sammen rundt 25 ansatte i kommunen, som alle er med å bidra til produksjon av sunn og god laks, sier Gjerde.
Det var ikke en tradisjonell snorklipping som man ofte ser ved åpningsseremonier. Ordføreren fikk æren av å skru på kranen til anlegget, og starte oppfyllingen av karene.
– Jeg som Vanylving blir veldig stolt når jeg ser at folk herfra blir ansatt i store bedrifter. Per Roar Gjerde, Asgeir Hasund og Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest er alle vanylvinger. Vi har mye å være stolte av. Her i kommunen er det mye kompetanse, sier ordfører Lena Marie Landsverk Sande.
Historie
Anlegget i Vanylven ble opprettet i 1982 av Vanylven stam- og settefisk. I 1998 kjøpte Norway Seafarms anlegget, før det senere ble overtatt av Pan Fish.
Fram til 2004 var det produksjon av laksesmolt på anlegget. Da Fjord Gadus kjøpte anlegget i 2007 startet de opp produksjon av settetorsk året etter.
I 2013 tok Marine Harvest over anlegget, og rensefiskproduksjonen startet opp i 2014. Det har ikke bare vært problemfritt siden Marine Harvest tok over. I løpet av det første året måtte hele anlegget resettes på grunn av sykdom, men siden 2016 har anlegget vært sykdomsfritt.
Kapasitet
– Vi vil i løpet av hørsten starte å levere rundt 40-50.000 rognkjeks per uke fra anlegget, sier Frode Sørdal.
Anlegget henter vann på 100 meter, og har produksjonsvann på 8 grader. Vannet ozoneres, filtreres og blir deretter UV-behandlet. Vannet filtreres også ut og avløpsvannet ozonbehandles.
– Dette gjør at vi i stor grad sikrer rognen mot sykdommer. På anlegget har vi alle faser i produksjonen, og fisk i alle størrelser så det er en kompleks produksjon, sier Sørdal.
Han legger ikke skjul på at det har vært en utfordring å bygge nytt anlegg parallelt med produksjonen. Til sammen har de kun hatt produksjonsstopp i tre uker.