SalMar har innen utgangen av året brukt 100 millioner over en treårsperiode på å bygge ut et landbasert oppdrettsanlegg for rognkjeks.
– Da SalMar kjøpte ut de andre eierne i det gamle oppdrettsanlegget på Langstein i 2013, ble det bestemt å bygge dette om til et anlegg med oppdrett av rognkjeks. Vi prøvde også å produsere rognkjeks i et merdanlegg i sjøen, men erfarte at det ikke var enkelt å drive produksjon av rognkjeks der. Rognkjeksoppdrett er lettere å kontrollere på land, forteller driftsleder Marco Schaer til Stjørdalens Blad.
Nå er et stort og moderne anlegg for oppdrett av rognkjeks i ferd med å sluttføres. Når anlegget på Langstein i Stjørdal er ferdigstilt, vil det levere 3,5 millioner rognkjeks årlig.- Vi tar vann fra 43 meters dyp. Det gir oss stabil kvalitet og temperatur hele året, forklarer Gunnar Ovidth, som er teknisk ansvarlig ved anlegget.
Kystfiskere sørger for leveranser av rogn og melke fra rognkjeks, mens selve befruktningen foregår inne i Langstein-anlegget.
– Vi holder yngelen her i 10 – 12 måneder. Da veier den 40 – 60 gram og er 6 – 7 cm lang. En voksen rognkjeks kan veie mellom 5 og 6 kg. Når fisken er leveringsklar, hentes den i bil herfra, før de via båt slippes ut i merdene. Per 100 laks settes det ut mellom 6 og 10 rognkjeks, sier Schaer.