Forlenger livet i kjøledisken

Nyheter
935

Gjennom emballasjeløsningen Superfresh vil selskapet håndtere problemstillinger bygget opp rundt mattrygghet, holdbarhet og matvaresvinn.

– Opphavet til SuperFresh var å øke foredlingsgraden som skjer  i Norge. Da arbeidet startet i 2009, var utgangspunktet at cirka 60 prosent av foredlingen skjedde utenfor Norge. Det var et ønske om endring – og mer foredling, forteller Jan Endre Vartdal, administrerende direktør i Vartdal Plast, til iLaks.

Selskapet tok da kontakt med forskningsinstitusjonen Nofima på Ås.

Les også: Økt ferskfiskkonsum skaper emballasjeutfordringer

Bedre kontroll
– Sammen med dem utviklet vi CO2 pads, for å tilby en merverdi til kundene våre, økt holdbarhet og mindre emballasjevolum. Så langt har produktet gitt gode resultater på torsk, laks, klippfisk og krabbe.

Jan Endre Vartdal, daglig leder i Vartdal Plast. Foto: Vartdal Plast

– Vi har også jobbet med dette konseptet opp mot norske og internasjonale aktører. For oss som en lokal aktør, kan det å tilby produkter for det internasjonale markedet være mer aktuelt jo mer fisken blir bearbeidet. Når du setter kniven i fisken, starter problemene. Da starter bakteriologien, du har ikke samme problemene med hel fisk, sier Vartdal.

Emballasjeløsningen begrenser seg naturligvis ikke bare til sjømat.

– Ser en på kjøtt og kyllingindustrien, og også på fisk, er det slik at det stilles høyere krav til at maten nå. Forbrukerne er blir mer kvalitetsbevisste. Dette med temperatur og atmosfære er viktig for å tilby riktig kvalitet.

Gass
– I korte trekk, en pad som kan brukes i vakuumpakking eller skålpakking som gir bedre kontroll på bakteriologi. Det viktigste du legger i kassen er temperaturen, forklarer han til iLaks.

De fleste som har tilberedt kylling har nok merket seg lukten av gass, modifisert atmosfære. Den er der for å forlenge ferdigproduktets liv i butikkhyllene.

– I dag, når du kjøper kylling, er det tillagt gass i kyllingpakken. SuperFresh produserer gassen med pad’en med fuktigheten fra produktet. Den aktiveres ved kontakt mellom paden og fukt i produktet. Dette produktet er i vesentlig grad sitronsyre og bakepulver. Det er forskningen til Nofima som gjør det, veldig mye er PH-styrt.

Vartdal snakker på inn- og utpust. Han er brennende opptatt av temaet.

– Vi har en type for torsk, en for laks og en for klippfisk. Vi leverer til First Seafoods, villfanget torsk med SuperFresh, til Coop. Vi jobber med vakuumpakket som Frøyas og lignende, og jobber med skålpakket for kylling, laks og torsk. Vi har sendt den første skipningen med klippfisk til Brasil, med gode resultater.

Miljøvennlig
I en tid der miljøvennlighet og bærekraft er i fokus vektlegger løsningen nettopp dette.

– Det at en produserer gass i boksen, gjør at en slipper å legge inn gass, og reduserer emballasjevolumet med opptil 50 prosent. Gjennom å redusere emballasjevolum, reduseres transportbehov og dermed blir det mer miljøvennlig, utdyper Vartdal.

 – Leverer dere SuperFresh på flypakking?

– Kun på filet på fem kilo og nedover. Det største markedet er innen konsumentpakking. På bearbeidede produkter på skålpakking tenker vi Skandinavia, vi er forsiktige med å levere langt ut i markedet. Fortsatt er det en del pre rigor-produkter hvor en bruker transport som modningsperiode for fisken. Det gir helt andre muligheter for de nære og tilstøtende landene våre. Særlig for aktører i Norge som er store på foredling utenfor Norge, er det utfordringer med bakteriologi – økende på høye temperaturer.

 

Kvaliteten for fisken kan raskt forringes. Det kan skyldes soleksponering på en lasterampe eller et uventet langt opphold på en varm flyplass.

– Det viktigste er kjølingen, kontroll på kjølekjeden, øke holdbarhet og redusere svinn, sier Vartdal.

Om tre uker skal han vise frem produktet på sjømatmessen i Brüssel, og har høye forventninger til det.

– Industrien har fokus på dette, men volumene har ikke kommet enda. Jeg føler 2016 er et år der det vil ligge enda mer i butikkhyllene. Markedet vokser, på foredling ser vi Lerøy, Salma, Frøya og Norsk Sjømat på Stranda. Flere har fokus på foredling. Dette er en vinn-vinn-situasjon, jeg ser ingen tapere, bare vinnere med helt enkle grep, sier han engasjert.

– Det er kjempespennende, legger han til.