Uante muligheter for neglisjért art

Nyheter
956

– Kan ni milliarder mennesker leve på kloden? Det tror jeg, innleder fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Bakteppet er FNs bærekraftplan for 2030. Og den stiller krav til effektiv matvareproduksjon. Både FN og Aspaker mener sjømat er et avgjørende bidrag her, med tanke på bærekraft, sultbekjempelse, sunnhet og mattrygghet.

Nytenkning
Fiskeriministeren har tatt turen over fjellet for å delta ved Sustainable Growth Summit 2015 i Bergen fredag.

– Vi må utdanne de uutdannede om sjømat. Hvordan skal vi få mer sjømat på gaffelen til verden? spør Aspaker retorisk, og peker på god fiskeriforvaltning, økt fiskeoppdrett og forskningsinnsats.

I så måte har hun tidligere i år utfordret en gruppe studenter til å delta i prosjektet Student Marine Boot Camp. Vinnerteamet her er nå kåret.

Den som trakk det lengste strået er SeaCu.

Sushitopping
Norskekysten har 220 arter, hvorav kun ti prosent er utnyttet. Det ønsker Liza, Marie, Tormod og Torstein i SeaCu-teamet å gjøre noe med.

Sjøpølse tas idag som bifangst ved reketråling, men utnyttes ikke kommersielt. Dette vil SeaCu endre.

– Vi salter og tørker den. Den males opp til pulver, asiatene liker dette som afrodisikum – og det selger, sier Liza.

Ideen er å oppdrette sjøpølse under oppdrettsanlegg, for å rense havbunnen, og på sikt kan sluttproduktet kanskje selges som sushitopping i Kina eller Japan.