I en kronikk i Bergens Tidende tar Myrseth til orde for at oppdrettsnæringen bør ta et oppgjør med seg selv.
Det blir lagt ned stor innsats for å bekjempe lus, og mange nye metoder er under utvikling. Men ingen av dem vil trolig eliminere lus helt. Selv om målet skulle være bare 0,1 voksen hunnlus pr. laks, vil antallet hunnlus bli stort når det er omkring 400 millioner laks i sjøen til enhver tid. Og hver hunnlus kan under gode forhold produsere opptil 300 luselarver på 14 dager. En lokalitet for laks kan ha en million laks svømmende rundt og vil da i teorien produsere 90 millioner luselarver i måneden, skriver Myrseth som sto for oppbyggingen av Stolt Sea Farm (nå Marine Harvest) og seinere Marine Farms (kjøpt opp av Morpol og deretter Marine Harvest).
En stående biomasse av laks på rundt 700.000 tonn gir rundt 1,2 millioner tonn slaktet laks og bruker 2 millioner tonn fôr årlig. Hvor mye av dette fôret kommer ut i sjøen i form av slam og oppløste næringsstoffer?
Svaret er en god del, skriver Myrseth.
Hvor lenge vil myndighetene tillate oppdrettsnæringens utslipp? Kanskje bør næringen til en forandring være føre var og gjøre noe med dette før det kommer pålegg?
Skal næringen vokse samtidig som risikoen for at lusemengden og faren for at flere oppdrettsfisk rømmer ikke øker, må ny teknologi tas i bruk. Da vil teknologi som også gir mulighet for oppsamling av slam være et riktig valg dersom anlegg skal lokaliseres i fjordene eller på kysten, mener han.