Ny studie: Krillmel forbedrer sårheling hos laks 

Nyheter
0

En ny studie viser at ved å tilsette krillmel i fôr med lavt innhold av fiskemel hjelper  det atlantisk laks med å opprettholde vekst, utnytte næring bedre og forbedre filetkvalitet,  samtidig som behovet for planteproteiner og syntetiske tilsetninger reduseres.

Studien, som ble gjennomført av forskere fra Atlantic Veterinary College (UPEI), Dalhousie University og Aker QRILL Company, fant også at høyere andel krillmel forbedret utseendet på sår etter heling – en antatt fordel for både slaktekvalitet og markedsverdi. 

Ingredienser
Dagens laksefôr er i hovedsak plantebasert, med lav andel marine ingredienser grunnet fokus på bærekraftig ressursbruk. Dette gir utfordringer som mindre smak, næringsubalanse og økt behov for syntetiske tilskudd. 

– Våre funn viser at høyere inkludering av QRILL Aqua i dietter med lavt fiskemel bevarer  fiskens vekst og næringsbruk – men viktigst av alt fører det også til redusert arrdannelse  og forbedret grov sårtilstedeværelse, noe som bidrar til å forbedre filetkvaliteten og  reduserer økonomiske tap for produsentene, sier Mark D Fast, PhD, professor ved University of Prince Edward Island, i en pressemelding.

– Denne forskningen viser at QRILL Aqua kan opprettholde høy fiskeytelse i plantebaserte  dietter med lavt fiskemelinnhold. Det er en funksjonell ingrediens som gir både  ernæringsmessige og miljømessige fordeler, kommenterer Kiranpreet Kaur, forskningsdirektør i Aker QRILL Company.

Hovedfunn
Den 25 uker lange forsøksperioden sammenlignet tre dietter med 0 prosent, 8 prosent og 12 prosent krillmel og lavt fiskemelinnhold (10 prosent). Laks som fikk krillmelfôr: 

  • Trengte 33 prosent mindre planteprotein, fett-tilskudd, mikronæringsstoffer og syntetisk  astaxantin sammenlignet med kontrollgruppen 
  • Viste betydelig høyere filetpigmentering ved 12 prosent innblanding 
  • Hadde sår som grodde med mer jevn hudfarge ved 12 prosent innblanding, noe som potensielt reduserer nedgradering av filet

– Det forbedrede ytre utseendet hos gruppen med høy krillmelinnblanding indikerer et potensial for å støtte produktkvalitet og redusere økonomiske tap, sier Kaur. 

– Jevn skinn- og filetfarge er viktig både for markedsverdi og forbrukeroppfatning. Våre funn tyder på at QRILL Aqua kan bidra til bedre sårheling hos fisken – et viktig aspekt for både dyrevelferd og kvalitetsstandarder i næringen.

Studien “Effects of dietary inclusion of Antarctic krill (Euphausia superba) meal in low fishmeal diets on Atlantic salmon (Salmo salar L.) growth, nutrient utilization, fillet quality, and wound  healing capacity” er publisert i Aquaculture Reports.