Salma-comeback med internasjonal lansering i kikkerten

Nyheter
0

Til stor jubel ble Salma mandag denne uken feiret for sin etterlengtede retur til norske butikkhyller og restaurantmenyer. Blant gjestene var mesterkokkene Eyvind Hellstrøm og Björn Svensson, som serverte utvalgte lakseretter til de over hundre fremmøtte.

Stemningen var høy på restauranten Fish Me i Oslo, der spesielt inviterte gjester ankom den oransje Salma-fargede løperen. 

– Da Salma forsvant fra hyllene, gikk det et sukk gjennom lokalene hos oss i Lofotprodukt, forteller Øystein Rist, direktør for salg og marked i Lofotprodukt. – Salma er et resultat av imponerende produktutvikling over mange år. Vi visste at vi måtte få den tilbake.

Etter en intens innsats ble det klart: Insula kjøpte merkevaren, og SalMar står nå for både råvaren og foredlingen. Lofotprodukt har fått ansvar for salg, produktutvikling og markedsføring.

– Vi har store planer for fremtiden, sier Rist.  

Øystein Rist ønsker velkommen. Foto: Haakon Hoseth

Begynte med spekelaks
Trym Eide Gundersen, direktør for Sjømatrådet i Norden, var også til stede. Han har fulgt Salma helt siden starten, da Bremnes og Tine i fellesskap lanserte produktet “Spekelaks”.

– Dette utviklet seg etter hvert til Salma – et produkt som aldri gikk på akkord med kvaliteten, understreker Eide Gundersen. – Vi var først ute med 4-timers garantien: Fra sjø til pakking. Jeg tror mye av grunnen til Salma sin posisjon i dag, er at vi var kompromissløse på kvalitet.

Trym Eide Gundersen. Foto: Haakon Hoseth

Han løftet også fram betydningen av mesterkokk Eyvind Hellstrøm for merkevaren:

– SALMA hadde kanskje aldri blitt det den er i dag uten at Hellstrøm trykket den til sitt bryst. Det førte blant annet til utgivelsen av boka “Verdens beste”, hvor 48 av Europas beste kokker delte sine Salma-oppskrifter.

“You have to try the salmon”
Hellstrøm fortalte blant annet om et minneverdig måltid i Singapore, der den verdenskjente kokken Otto Weibel overrasket med Salma midt på bordet.

– “You have to taste the salmon”, sa han, og jeg svarte at jeg visste godt hva laks var – jeg er jo fra Norge! Men dette var annerledes, sa Weibel. “This is Salma”. Resten er historie.

Også Björn Svensson mimret, og trakk fram hvordan Salma var stjernen i signaturretten hans på restauranten Oscarsgate:

– Retten hadde 32 ingredienser, men det var Salma-laksen alle husket.

Björn Svensson og Eyvind Hellstrøm. Foto: Haakon Hoseth

Svensson, som nå driver restauranten FAN, presenterte også to salmaretter under arrangementet: Terte med røkt Salma-laks, ramsløk, eple og tyttebærpulver og krustade med sukkersaltet Salma-laks, kaviar og karse.

Begge rettene ble servert til stor begeistring blant gjestene.

Først Norge – så internasjonalt
Salma lanseres først i norske butikker, i størrelsene «small» og «large», forklarer Rist.  

– Dessuten fjerner vi den aller tynneste delen av fisken som fulgte med buken, slik at det blir mer loin i pakken.

– “Alle” har savnet Salma. Nå er vi endelig tilbake, avslutter han.

Krustade med Salma-laks. Foto: Haakon Hoseth