Målet er å produsere 1,5 million rognkjeks ved anlegget i Langstein i Stjørdal i 2016.
– For ei uke siden satte vi ut 150.000 rognkjeksyngel i tre forskjellige merder. Vi prøver oss litt fram med mellom 40.000 og 80.000 yngel i hver merde. Den minste veide bare 0,8 gram da vi satte den ut, men de vokser fort, sier røkter Roger Sandø til NRK.
Like innenfor den nedlagte jernbanestasjonen på Langstein er det i sommer reist et nytt pumpehus. Her går det store rør ut i fjorden. For fisken trenger saltvann, som blir pumpet opp fra sjøen.
– Her var det jo et smoltanlegg tidligere, som vi nå er i ferd med å bygge om. Vi skal produsere rognkjeks i et landbasert anlegg. Her skal vi klekke ut rogn, og vi skal ha rognkjeksa i anlegget til den blir så stor at den kan settes ut i merdene, sier teknisk ansvarlig Gunnar Ovidt ved anlegget.
– Rognkjeksa spiser mye mat, og vokser fort. Den suger seg fast over alt, og vi har også laget hvilerom for den i noen korger ute i anlegget, sier røkter Roger Sandø.