Riktig bruk av Slice

Nyheter
2789

– Ved utgangen av august har vi levert 90 kg virkestoff fra fabrikken vår. Dette er høyere enn vi noen gang har sett tidligere, sier Bjarte Lygren i MSD Animal Health.

Virkestoffet varer lenge
Det som er spesielt for Slice er at virkestoffet resirkuleres i fisken en periode etter behandling. Lusemiddelet tas opp via medisinfôr fra tarmen. Det skilles så ut i tarmen igjen via gallen, men tas opp på nytt og går i et kretsløp mellom vev og tarm til det endelig forlater fisken. Dermed forblir virkestoffet i fiskens vev over tid. Halveringstiden av virkestoffet i Slice i fisken ved ulike temperaturer er vist i figuren under.

Grafen viser tiden det tar etter avsluttet medisinfôrkur til konsentrasjonen av virkestoff (emamektinbenzoat) er halvert i fisken ved tre ulike temperaturer.

Dette betyr at fisken er beskyttet mot påslag en viss tid etter at kuren er gjennomført. Dette, i motsetning til andre medikamenter, der behandlingseffekten varer kun gjennom behandlingen og en kan få nypåslag kort tid etter dersom man er maksimalt uheldig.

– Når temperaturen er lav, opplever mange at den preventive effekten kan vare ganske lenge. Dette er ikke noe nytt. Den beskyttende effekten mot påslag i etterkant av kuren har selvsagt alltid vært der, sier Lygren.

Brukes ved lavt antall kjønnsmodne lus
Tidligere ble Slice typisk brukt til vinteravlusning på Vestlandet med virkning ofte til langt ut på våren. Den nye bruken av Slice er i større grad å behandle når det er lave lusetall. Dette kan for eksempel være noen tid etter en behandling med et annet medikament.

– Vi anbefaler spesielt at det må være et lavt antall kjønnsmodne lus ved bruk av Slice. Hvis ikke så må det i hvert fall brukes et annet middel i tillegg som tar knekken på disse, forteller Lygren.

Ved tidligere bruk av Slice gikk man mer ukritisk inn på høye lusetall. Følgelig spredde man flere gener med resistens i miljøet per behandling tidligere.

Lusetall må overvåkes etter kuren
Etter selve behandlingen gjenstår den andre viktige delen av jobben for å kunne hevde at dette mindre resistensdrivende, nemlig å overvåke lusetall på fisken i ukene etter kuren er avsluttet. Noen opplever at det kommer et påslag, men at lusen ikke utvikler seg videre. Lusen fester seg på fisken, men når den begynner å ta opp vev fra fisken så vil den dø og falle av.

Etter en stund vil nivået av virkestoff i fisken bli så lavt at lusen klarer å etablere seg på fisken. Dersom lusen etablerer seg på høye nivåer av virkestoff (tidlig) har lusen «bevist» at den har lav følsomhet eller resistens.

– I slike tilfeller anbefaler vi sterkt at en raskest mulig fjerner lusen med et annet medikament før eggene fra denne lusen sprer Slice-resistens i miljøet. Vi mottar jevnlig muskelprøver fra anlegg som har behandlet med Slice og analyserer konsentrasjonen av virkestoff i fisken, sier Kristian Ulven i MSD Animal Health. Ulven er teknisk ansvarlig for analyseprogrammet.

– Vi kan ut fra utgangsnivåene i fisken estimere omtrentlig hva konsentrasjonen ligger på uke for uke med gjeldende sjøtemperaturer. Påslag som kommer på veldig lave muskelkonsentrasjoner er ikke resistensdrivende, sier han.

Prinsipper
MSD Animal Health anbefaler alle å følge disse to prinsippene;
1) Unngå bruk av Slice ved høye nivåer av kjønnsmodne lus
2) Gjør tiltak dersom det kommer påslag mens muskelkonsentrasjonene er høye

– Følger alle disse prinsippene tror vi at Slice kan være en viktig brikke i verktøykassen mot lus i flere år framover. Denne tilnærmingen vil også ha en «sparende» effekt på andre lusemidler ved at en utsetter tidspunkt for «neste» behandling, sier Bjarte Lygren.

Vanskelig periode nå
Det som er faren nå med høye lusetall er at bruken av Slice skal bli mindre målrettet og at produktet i større grad vil bli brukt på fisk med høye lusetall.

– Det bør ikke skje, for da kan vi igjen få en forverring av situasjonen med merkbar selektering av enda mer resistent lus i enkelte områder. Målet må være å kunne bruke Slice strategisk «mellom» andre typer behandlinger for totalt sett å redusere antall behandlinger per generasjon. Dersom denne måten å bruke Slice på skal kunne vare i noen år til så må flest mulig holde seg til de to prinsippene.

Lygren mener det vil være viktig for næringen å ha et slikt stoff i verktøykassen noen år til, og kanskje spesielt fordi det har vært resistensproblematikk i laksenæringen de seneste årene. Riktig bruk av Slice kan også være med å verne nye produkter som kommer mot overdreven bruk i starten, og dermed kanskje unngå unødvendig rask resistensutvikling.

Kristian Ulven og Bjarte Lygren oppfordrer alle som gjennomfører kurer med Slice å sende inn muskelprøver til analyseprogrammet.

MSD skal forøvrig arrangere luseseminar 25. september. Her vil rett bruk og felterfaringer det siste året med bruk av Slice i de ulike regioner vil om kort tid bli gjennomgått av fiskehelsepersonell. Seminaret vil arrangeres på Flesland utenfor Bergen.