Fiskehelserapporten 2024 viser at dødeligheten i norsk lakseoppdrett har gått ned med 1,3 prosentpoeng fra året før, men Veterinærforeningen mener det er for tidlig å si om dette er en varig positiv trend. Likevel viser tallene at flere aktører i næringen jobber målrettet for å redusere dødeligheten.
– Vi er glade for alle som klarer åforbedre produksjonen sin, for å ivareta fiskehelse og –velferden. Likevel er veien mot en bærekraftig fiskevelferd fortsatt lang. I dag er det altfor enkelt å få vekst i produksjonen, selv om dødeligheten er høy. Det ville aldri vært akseptabel for noen andre husdyr, sier president David Persson i Veterinærforeningen i en pressemelding.
Insentiver
Veterinærforeningen mener at det nå er på tide å innføre insentiver som premierer de aktørene som har lav dødelighet.
– Vi foreslår at de 25 prosent beste innen hvert produksjonsområde får vokse. Slik sikres en systematisk og målrettet forbedring til alle produksjonsområder i hele landet. Et annet konkret mål på velferd er å måle forekomsten av hudsår ved slakt, som allerede gjennomføres regelmessig.
Les også: Dette er oppdrettsfiskens helse- og velferdsutfordringer

Ambisiøst
– I tillegg understreker vi at biosikkerheten må bedres gjennom pålagt områdesamarbeid, gode brakkleggingsområder med fastsatte branngater imellom, og strengere krav til vask og desinfeksjon av båter og utstyr. Veterinærforeningen peker på at regjeringens mål om en dødelighet ned mot fem prosent i oppdrettsnæringen er ambisiøst, men nødvendig, sier Persson.
– For å nå dette målet må vi jobbe sammen. Myndighetene og næringen selv må ta grep for å sikre at norsk oppdrett oppnår reell bærekraft og innfrir festtalene om å ta en ledende posisjon innenfor dyrevelferd, sier Aoife M. Westgård, leder for Akvaveterinærenes forening.