– Nå er prisdifferansen mellom SUP’en og «prodfisk» på mer normale nivåer

Nyheter
0

Det er andre tilstander i eksportmarkedet i år enn det var i fjor.

I fjor vinter ble laksemarkedet overøst av rekordmengder med fisk med sår, skader og misdannelser. Såkalt produksjonsfisk. I år synes situasjonen å være annerledes.

Uavhengige lakseeksportører melder om at andelen «prodfisk» er mye lavere enn i fjor vinter. Norwells daglige leder Snorre Kvammen tror at nivået fort kan bli halvert sammenlignet med fjoråret.

– Sånn det ser ut hittil kan det se ut som om «prodfisk»-andelen blir på mellom 30 og 40 prosent i februar og mars. På samme tid i fjor var vel snittet på rundt 60 pluss prosent, sier han til iLaks.

Billigere kvalitetsfisk og vaksine som fungerer
Slik Kvammen vurderer det er det flere grunner til at andelen med produksjonsfisk er lavere.

– Fra vårt ståsted ser det ut til at vaksinen virker. Det har jo dempet andelen produksjonsfisk. I tillegg ser vi at omfanget av vintersår er mye mer beskjedent. Så velferdsmessig er det også en annen situasjon for fisken i år. Og så har jo det vært mindre skader fra perlesnormaneten, forklarer han.

Han ser også at prisdifferansen mellom god og dårlig fisk er mye mindre i år, slik at det ikke er så attraktivt å bytte over til produksjonsfisk i forbindelse med foredling.

– Nå er prisdifferansen mellom SUP’en (superior fisk) og «prodfisk» på mer normale nivåer enn tilfellet var i fjor på denne tiden, sier han, og utdyper:

– Den differansen du forventer av produksjonsulempen med å ha «prodfisk», sammenlignet med god sortering på superior og ordinær fisk, er på et normalt nivå nå, så det er ikke like lukrativt å produsere på «prodfisk» i år som i fjor, da differansen i perioder var 50 kroner. Nå er den vel mer på åtte til ti kroner.

Innenlandsk bearbeidingskapasitet
Etter Kvammens inntrykk er det også mindre uregelmessigheter i eksportmarkedet i år enn i fjor. Han ser to forklaringer på det.

– Det ene er at det er mindre «prod» i markedet. Det andre er at det er bygget opp mer innenlands kapasitet for bearbeiding av fisk, sier han.

Kvammen forklarer:

– Etterspørselen fra de innenlandske foredlerne sikrer at prisen holdes på et høyt nok nivå, slik at man ikke får det voldsomme gapet som man fikk i fjor. Det som skjedde i fjor var at alle (fabrikkene) var fulle, der «prodfisken» ble svært lavt priset og at SUP’en ble unormalt høy, på grunn av den høye «prod»-andelen.

– Ordrebok full med VAP
Kvammen får støtte fra bransjekolleger. Daglig leder hos Bodø-eksportøren Polar Quality Robert Johansen ser det samme som Kvammen.

Robert Johansen, daglig leder Polar Quality. (Foto: Steve Hernes)

– De vi handler med ligger nok på rundt halvparten sammenlignet med fjoråret, opplyser han.

Les også: Det er en kjempeflott regel 40 uker i året

Seaborns kommersielle direktør Frank Yri har en lignende observasjon.

– Lite/mindre «prodfisk» i år vs i fjor, skriver i han i en SMS, og legger til:

– Mulig vi ser litt mer «prodfisk» fremover, mer ser ikke noe som helst problem med ekstra volum. Vi har stor/ledig kapasitet og ordrebok full med VAP fremover.