Etterspurt vare: Solgte over 360.000 tonn laks på ti uker

Nyheter
0

Brennhet høst for norske oppdrettere.

Det er høst – og høysesong for fôring og slakt av oppdrettsfisk. Det betyr også høye eksportvolumer. I løpet av de ti siste ukene har Norge eksportert 361.912 tonn laks, omregnet til rund vekt.

Det viser dagsfersk eksportstatistikk fra Norges sjømatråd.

Det betyr at Norge på ti uker har solgt mer fisk enn hele årsproduksjonen til alle andre lakseproduserende land med unntak av verdens neststørste oppdretter, Chile.

Les også: Store uttak demper biomassen

Ser en på enkeltuker, er det uke 39 som har hatt det høyeste kvantumet i år. Da ble det eksportert 39.952 tonn laks. Aldri før har noe land eksportert mer laks på en uke.

– Så vet vi at det ikke bare er konsum bak dette her. Åpenbart mye lagerbygging. Det håndteres, det fryses, fileteres og legges på lager, kommenterte en oppdretter nylig til iLaks.

Høye salgsvolumer til tross; det er relativt høye priser for laksen. Sist fredag rapporterte iLaks priser rundt 70 kroner i snitt (til oppdretter) for laks som skulle leveres inneværende uke. Som vanlig var det den tyngste laksen som hentet de høyeste kiloprisene.

Hittil i år har Norge eksportert 1.101.937 tonn laks. Det er noe mer enn på samme tid ifjor. Da hadde Norge eksportert 1.095.108 tonn laks.

Illustrasjonsfoto: Norges Sjømatråd