– Situasjonen på lokalitetene i Halsafjorden er nå så bra at vi ikke har hatt behov for en eneste avlusning

Nyheter
0

Det sier Harald Larssen i Lerøy Midt om bruken av nye oppdrettsformer.

I et intervju med Adressa forklarer han at Lerøy tester både nedsenkbar og semilukket teknologi i Halsafjorden, som ligger i Heim kommune i Trøndelag. De tester også ut disse teknologiene på Vestlandet.

Harald Larssen er daglig leder for Lerøy Midt. Lerøy tester ut nye produksjonsformer i Midt-Norge og på Vestlandet. Foto: Privat/LinkedIn

Forsøkene skal hittil ha resultert i en 96 prosents reduksjon i lusebehandlinger, fra i fjor høst til første halvår i år, i disse områdene. Konsernsjef Henning Beltestad har tidligere uttalt at en tredjedel av Lerøy-laksen skal gå skjermet innen året er omme. I august sa han at de allerede har bikket dette målet, med 35 prosent av fisken i skjermede merder.

Les også: – Antall lusebehandlinger er vesentlig redusert, og vekst- og overlevelsesrater vesentlig økt sammenlignet med gjennomsnittet siste fem år

Tilbake til Halsafjorden: Ved lokalitet Hagahammaren står laksen på mellom 25 og 60 meters dyp, mens fisken på Skåren blant annet svømmer rundt i en semilukket merd der det pumpes inn vann fra 20 meters dyp. Dette skal bidra i kampen mot lakselus, da lusa normalt sett ikke trives på dette dypet.

Lerøy har sett gode resultater her til tross for varme sommertemperaturer i sjøen. Selskapet Seafarming Systems melder på Facebook at deres semilukkede «Aquatraz»-merd har vært i bruk her siden i sommer. 

– Erfaringene så langt er gode, både for teknologien og biologien, skriver de der.

Aquatraz-merden. Foto: Alf Reidar Sandstad

Larssen i Lerøy Midt forteller til Adressa at Lerøy ikke ønsker å sette to streker under svaret enda, selv om resultatene lover godt. Forsøkene med disse teknologiene fortsetter. Toppsjef Beltestad sa følgende på konferanse i august:

– For snart fem år siden startet vi et omfattende prosjekt for å utforske nye teknologier som tar sikte på å håndtere en av næringens største utfordringer; forekomst av lakselus og tilhørende behandlinger som negativt påvirker fiskevelferden. I august slaktet vi vår første laks fra nedsenkede merder. Denne innovative teknologien viser veldig lovende resultat, og vi tror den vil være en viktig vekstdriver for Lerøy fremover.

Les også: Lerøy har satset på ny skjermingsteknologi: – Vi burde fått ekstrakreditt for det