Seawest har handlet «prodfisk» i mange år. Ifølge Mattilsynet mangler selskapet sentrale rutiner

Nyheter
0

Det er avdekket at selskapet ikke har skriftlige rutiner for sporing av fisk og håndtering av produksjonsfisk-bestemmelsene.

Den 13. september fikk eksportøren fra Ålesund tre representanter fra Mattilsynet og Tolletaten på døren. De ville sjekke selskapets rutiner for sporing av fisk, samt håndtering av produksjonsfisk, såkalt «prodfisk». Dette er fisk med sår og skader, som skal feilrettes i Norge før den kan eksporteres.

Under besøket sitt etterlyste tilsynsrepresentantene skriftlige rutiner for sporbarhet. De manglet.

«Dere har ikke etablert skriftlige rutiner for sporing av kjøp og salg av fisk og fiskevarer, men opplyste om at dere har god sporing på alle produkter», fremgår det av en tilsynsrapport som iLaks har fått innsyn i.

Les også: Selskapet har vært på radaren til Mattilsynet i årevis. Slik gikk det med «prodfisk»-handleren Seawest

Ingen rutiner for regelhåndtering
Ifølge brevet ble det avtalt at Seawest skulle sende en beskrivelse av hvordan kravet om sporing blir ivaretatt og også gi noen eksempler «fra den siste perioden, med sporing et ledd tilbake og et ledd frem».

Selskapet mangler også rutiner for hvordan regelverket for produksjonsfisk skal etterleves.

«Dere har ikke skriftlige rutiner for hvordan bestemmelsen om oppdrettet fisk med feil og mangler skal håndteres», skriver tilsynet.

Mattilsynet benytter anledningen til referere til sist de oppsøkte eksportøren. Da ble det avdekket at selskapet ulovlig hadde eksportert 19 tonn produksjonsfisk like før jul i 2022.

Eksempel på produksjonsfisk.  Illustrasjonsfoto: Mattilsynet

Kjøper «prodfisk» i utlandet
Ifølge brevet har Seawest valgt å kjøpe og selge produksjonsfisk fra andre land siden desember i 2022.

«Dere har kjøpt produksjonsfisk i andre land, som Chile, Island og Danmark og fått sendt dette til eget anlegg i Polen. Videre at dere i hovedsak kjøper laksefilet i Norge som sendes til fabrikken i Polen, i tillegg til noe hel laks med kvaliteten superior og ordinær», gjengir Mattilsynet i brevet.

Ifølge regnskapet gikk 343,7 millioner kroner av omsetningen til Seawest i fjor til videreforedling og 303,8 millioner var knyttet til trading. Salget var fordelt mellom markedene Nord-Amerika, Norge og Europa forøvrig. Det ble solgt mest i Norge, som stod for 268,8 millioner kroner omsetningen. Deretter kom Europa med 233,6 millioner kroner og til sist Nord-Amerika med 145,2 millioner.

Det er rettet til en hendelse til daglig leder Stig Sætre om Mattilsynets visitt.

– Vi har et godt og konstruktivt samarbeide med Mattilsynet for å forbedre de påpekte rutiner, skriver han i en e-post til iLaks.

Seawest holder til i Storgata 6 i Ålesund. Bilde: Google Street View