– Det viktigste er at avgjørelsene ble tatt på fisken sine premisser. Da får bunnlinje være bunnlinje

Nyheter
0

Perlesnormaneten påvirket resultatet til Arnøy Laks.

Skjervøy-oppdretteren omsatte for 425,7 millioner kroner i fjor, og økte omsetningen med 61,3 millioner fra året før. Det er en økning på 16,8 prosent. Driftsresultatet ble noe lavere enn året før og endte på 74,4 millioner kroner. Driftsmarginen endte på 17,5 prosent. Det er lavere enn i 2022.

Daglig leder Håvard Høgstad forteller at fjorårstallene er påvirket av at de hadde en lokalitet som ble berørt av perlesnormanet.

– Årsaken til at topplinjen har økt er at vi har realisert litt mer før årsskiftet enn det vi tradisjonelt har gjort. Forklaringen er at vi safet hjem en del fisk på grunn av utfordringer med perlesnormanet før jul, sier han til iLaks.

Mindre fisk
Konsekvensen av uttaket av fisk ble at omsetningen økte noe, mens inntjeningen ble lavere.

– Fisken var under pari slaktevekt. Det var tre kilos fisk som vi tok ut ganske intensivt før jul. Og da er det jo sånn at småstørrelsene ikke er like godt betalt som større fisk, forklarer han.

Hensynet til fiskevelferd var styrende for beslutningen om å ta ut fisk tidligere enn planlagt.

– Det viktigste er at avgjørelsene ble tatt på fisken sine premisser. Da får bunnlinje være bunnlinje. Vi er glad for at vi berget fisken og fikk den avgårde, slår Høgstad fast.

Perlesnormanet. Foto: Tina Totland Jenssen

Kjøpte mer kapasitet
Ved utgangen av fjoråret hadde virksomheten 122,9 millioner kroner i kontantbeholdning. I juni ble det kjent at Arnøy Laks bladde opp 98,8 millioner kroner for 314 tonn ekstra produksjonskapasitet i Nærings- og fiskeridepartementet sin auksjon av nye oppdrettstillatelser.

I fjor sysselsatte bedriften gjennomsnittlig 23 årsverk.

Oppdrettsselskapet, som eier datterselskapene Arnøy Laks Slakteri, Elvevoll Settefisk og Lauksletta Småhus, hadde en egenkapital på 368,9 millioner kroner ved årsskiftet. Totalkapitalen var på 530,1 millioner kroner og egenkapitalandelen var 69,6 prosent.

Styret har foreslått et utbytte til eierne på 30 millioner kroner.

Det er familiene Berg og Nygaard som eier selskapet gjennom RJFB Invest, Lauksund Brygge og Tunet-Invest.

Arnøy Laks 2023 2022 Endring
Omsetning 425,7 364,4 16,8 %
EBIT 74,4 81,9 – 9,2 %
Resultat før skatt 80,0 85,7 – 6,7 %
Driftsmargin 17,5 % 22,5 %
Alle tall i millioner kroner