Bakkafrost med på forskningssamarbeid for manet-forsvar

Nyheter
0

Det færøyske oppdrettsselskapet er en del av et nytt forskningsinitiativ som skal bygge opp et kunnskapsforsvar mot skadelige maneter.

Perlesnormaneten, som kan bli opptil 30 meter lang og dele seg opp i små, sviende biter, gjorde seg bemerket i løpet av vinteren som var. Ifølge Havforskningsinstituttet drepte den trolig så mange som tre millioner oppdrettsfisk i 2023. SalMar ble hardt rammet, og måtte blant annet destruere 1,2 millioner laks på én lokalitet i Senja.

Kan bli flere oppblomstringer
Både irene og skottene meldte fra om manetproblemer før det kom til Norge. Færøyske oppdrettere skal imidlertid ha sluppet unna. Fremover kan klimaendringer føre til flere oppblomstringer av perlesnormaneter og andre «skadelige» maneter, både på Færøyene og her til lands.

Les også: Perlesnormaneten: – Sannsynligvis en varslet katastrofe

Illustrasjonsfoto: Bakkafrost

Ifølge de færøyske akvakultur-forskerne i FIRUM er det lite kunnskap om maneter i færøyske farvann. Sammen med andre forskningsinstitutter, blant annet fra Norge – og Bakkafrost – tar de nå grep for å finne ut mer.

Vil gi næringen et verkøy
FIRUM er prosjektleder for det nyfinansierte prosjektet GLOBECC, der et tverrfaglig team skal overvåke det biologiske mangfoldet av maneter på Færøyene.

Hovedmålet er å bygge en database for maneter, som kan brukes til å designe genetiske tester for identifisering av høyrisiko arter. Dette kan igjen benyttes som et verktøy av oppdrettsnæringen.

Forskerne ønsker også å bruke data til å overvåke genetiske endringer i manetkolonier relatert til klimaendringer – både regionalt og globalt.

I tillegg til Bakkafrost er Havforskningsinstituttet i Norge og Universitetsmuseumet i Bergen med på laget, som også består av det færøyske Havforskningsinstituttet og det færøyske Veterinærinstituttet, og Arctic Oceanarium.