Skretting og Cargill om fôrutfordringer: – Vi må «get our act together»

Nyheter
0

Cargill og Skrettings utsendte oppfordrer til å dele på kunnskapen, og å vise fleksibilitet i møte med sjømatnæringens fôr-utfordringer.

– For ti år siden var det mindre problemer med fiskehelse, mindre fokus på CO₂-avtrykk, og lite fokus på nye ingredienser. Slik oppsummerer Skretting-CEO Therese Log Bergjord utviklingen den siste dekaden.

Bergjord og Helene Ziv-Douki, som er president og gruppeleder for Global Aqua Nutrition Business i Cargill, starter ballet på dag to av North Atlantic Seafood Forum (NASF) i Bergen. Nå er det helt nødvendig å fokusere på bærekraft, ifølge Ziv-Douki.

Kunnskapsdeling
– Det er mye større etterspørsel etter bærekraftige produkter. Det er gode nyheter for laks, for det er mer bærekraftig å produsere, sier Ziv-Douki fra scenen. 

Helene Ziv-Douki
President & Group leader Global Aqua Nutrition Business – Cargill. Foto: Trine Forsland

Hun mener at konsumentene, til tross for at laks har en dyrere pris enn andre proteiner, vil ønske å kjøpe laks – fordi laks kan skilte med å være mer bærekraftig. Men vi må fortsatt løse problemene, blant annet knyttet til fiskehelse. Hun kommer med en oppfordring til salen:

Vi må jobbe mer sammen for å dele kunnskap, og dele data, i kampen mot lus.

Konkurranse om råvarene
Skrettings Bergjord tror at vi fremover vil havne i større konkurranse med andre industrier om ingrediensene som trengs til fiskefôr.

Vi vet ikke hva vi vil snakke om om ti år, men vi vet at vi kommer til å trenge fleksibilitet og motstandsdyktighet, sier Bergjord. 

Hun peker på at det kan komme strengere reguleringer. Fôr har blitt mye dyrere de siste ti årene, både i Norge og Chile. Hvordan unngå at prisene stiger likedan i løpet av de neste ti årene? Å fjerne selvpåførte reguleringer, fokusere mer på sirkulær økonomi og nye ingredienser, og å ta mer faktabaserte beslutninger, er blant løsningene Bergjord trekker frem.

– Vi må begynne å handle på dette for å skape en mer bærekraftig fremtid, sier hun.

– Vi må «get our act together» og vise riktig oppførsel.

Utfordrende å erstatte marine ingredienser
Det testes stadig nye ingredienser i fiskefôr. Alt fra sekkedyr, til genmodifisert rapsolje og mikroalger som livnærer seg på CO₂. Det er mangel på gode alternativer til fettsyrene EPA + DHA (omega-3), forteller Bergjord. I Norge brukes fremdeles mye fiskemel.

Mikroalger og ferdig laksefôr. Foto: Gunilla Eriksen (UiT)

– Å erstatte marine ingredienser i Norge er utfordrende, siden vi står opp imot en rekke restriksjoner (selvpåførte og markedsstyrte), sier Skrettings CEO.

Les også: Dramatisk dropp i CMS-dødelighet hos Nordlaks. Vitenskapen ser på Omega-3.