Klo med 32,5 prosent

Nyheter
978

Det er den beste marginen selskapet har hatt siden 1998. I 2010 hadde selskapet 32,0 prosent.

Øyfisk har fire oppdrettstillatelser i Øksnes kommune i Vesterålen. Selskapet eies av Gunnar Klo As, som er en hvitfiskbedrift i Myre sentrum. Gunnar Jarl Klo (69) og hans familie eier Gunnar Klo As.

I 2014 solgte selskapet laks for 149 millioner kroner. Driften ga et overskudd på 48,6 millioner kroner, som er nesten to millioner kroner bedre enn toppåret 2010.

Gunnar Klo er en av få bedrifter i Norge som driver oppdrett i kombinasjon med hvitfiskindustri. Han stanset vårslaktingen i mai. Starter opp igjen i august, slakter til i midten av januar. Da starter innkjøpet av torsk for fullt og hele anlegget må rigges for torskemottak.

Med fire oppdrettstillatelser er det ikke mulig å ha helårig drift.

-Vi hadde for lite «blandevann» til å delta i konkurransen om å kjøpe nye oppdrettstillatelser, sier Gunnar Jarl Klo til iLaks. Han sier på 52-66 millioner kroner per tillatelse blir for mye når man skal dele kostandene på de fire tillatelsene bedriften har. Selskapet har søkt om å få kjøpe nye tillatelser i C-runden også, men han har lite håp om å rekke opp.

-Jeg går ut i fra at det blir de store som får kjøpe også disse tillatelsene, sier Klo.

Han er godt fornøyd med 2013 og sier at 2014 også ser ut til å bli et godt år.

-Første halvår ga et godt resultat, men vi skal slakte 3.000 tonn (produktvekt) resten av året. Akkurat nå er prisene ikke gode og vi har økende produksjonskostnader på grunn av lakselusa, sier Klo.

Han peker på at det er fordelaktig å drive oppdrett lengre nordover.

-Skal du flytte nordover?

-Bedriften må tenke nytt, men det blir det andre som eventuelt må ta seg av. Jeg er snart 70 år, sier Klo.

Øyfisk har tjent penger jevnt og trutt for Gunnar Klo As. Klo er en av de siste i landet som ennå driver på med filetproduksjon av hvitfisk.

-Kvotene går ned og fiskerne snakker frampå om høyere priser neste år?

-Vi har tjent noen kroner på torsken i vinter. Saltfisken er solgt og vi har også tjent litt på ferskfisken. Tørrfisken er ennå ikke solgt. Jeg er spent på hva som skjer med tørrfiskprisene, sier Klo. Han vil ikke bedømme muligheten for en prisoppgang før tørrfiskprisene blir klare.

[map]