Gründeren om utviklingen: – Nå er dette «mainstream»

Nyheter
0

– Nedsenkbare merder er definitivt interessant, sier Bryton Shang i Aquabyte.

Med store, runde øyne og sidelys, ser roboten hans godt under vann. Der teller den lus, overvåker vekt, og sjekker om laksen har det bra i merden.

– Det har vært en endring i måten man snakker om denne teknologien på, sier Aquabyte-gründer Bryton Shang.

– Nå er det «mainstream».

Kloke øyne: Med to linser og 3D-sensorer, kan kameraet lage 3D-modeller som kartlegger fiskens vekt. Foto: Tina Totland Jenssen

Silicon og salmon
Aquabyte etablerte seg i Bergen i 2017, og har kontorer i Silicon Valley, California.

– Hovedkontoret vårt er fortsatt i Bergen. Det er viktig for oss å være nært på industrien, sier Shang.

De fleste som jobber der, er tidligere oppdrettere eller biologer. De har også folk med kunnskap om kunstig intelligens, forteller Shang.

Selskapet vil optimalisere effektiviteten og bærekraftsprofilen i lakseoppdrett, ved bruk av datasyn og maskinlæring. Undervannsroboten har allerede holdt tellingen på tusenvis av lakselus.

Les også: Bergensbasert selskap på Forbes’ innovasjonsliste

Bryton Shang veksler mellom Silicon Valley i California, og Laksevåg i Bergen. Mellom høyteknologiske bygninger og fjell.

– Vi var de første som fikk godkjenning av Mattilsynet til å telle lakselus automatisk, forteller Shang.

Aquabyte startet med å utvikle kamerasystemer for automatisert telling av lakselus og måling av biomasse, men fokuserer nå på å lage et «helt økosystem».

Klokt kamera 
Shang mener at samtalen om denne type teknologi har endret seg. Fra å handle om det er mulig å samle inn presis og god data, til hvordan man kan bruke dataen til å skape verdi.

– Det kan handle om å optimalisere vekst, måten man mater på, og innhøsting. En oppdretter må vite hvordan de skal bruke dataen til å ta bedre valg, om de skal ha en mer lønnsom og bærekraftig drift.

– Hva har dere drevet med i det siste?

– Vi har jobbet mye med fiskevelferd, sier Shang.

Selskapets systemer for å overvåke fiskevelferd, «WISE» og «LICE», gir informasjon om hvordan det står til med fisken. De kan måle alt fra sår til deformiteter, og hvor mange lus som har bitt seg fast, forteller han.

WISE kartlegger velferden uten å røre fisken. Foto: Skjermdump/Bryton Shang

På dypere vann
«Alle» var på Aqua Nor-messen i Trondheim forrige uke. Shang også. Diskusjonene om nedsenkbare merder var særlig interessante for ham.

Les også: Lerøy innleder storsatsing på en kombinasjon av nedsenkbare og semi-lukkede merder

– Det trengs også systemer for å overvåke fisk på dypere vann. Særlig når det gjelder lusetelling og velferd, siden man ikke kan nå fisken, sier han.

Shang er fra New York, utdannet ved Princeton University i New Jersey, og har tidligere jobbet med datasyn-teknologi for å diagnotisere kreft.

Han skjønte at tilsvarende teknologi kunne brukes i andre næringer, og bestemte seg for å teste det ut på havbruk. Prototypen til undervannskameraet ble til i et badekar i San Fransisco i 2017, har han tidligere fortalt iLaks.

Man kan følge med på fisken i sanntid. Foto: Skjermdump/Bryton Shang.
Aquabyte 2022 2021 Endring
Omsetning 64,0 49,6 29,0 %
EBIT 3,3 0,9 266,7 %
Resultat før skatt 0,6 0,6 0,0 %
Driftsmargin 5,2 % 1,8 %
Alle tall i millioner kroner