Lav snittvekt og prisoppnåelse på første slakt for Andfjord Salmon

Nyheter
0

Andfjord Salmon har avsluttet sin første kommersielle slakt av laks fra selskapets første basseng som ligger på Kvalnes på Andøya. Selskapet opplyser at slaktet «har gitt sterke resultater med en bransjeledende overlevelsesrate på 97,5 prosent og en superior andel på 91,1 prosent».

Slaktevolumet utgjorde 530 tonn sløyd fisk (head-on-gutted) med en gjennomsnittlig vekt på 3,4 kilo.

– Vi er glade for å oppnå en så bemerkelsesverdig overlevelsesrate, spesielt etter transport til slakt. Det faktum at 97,5 prosent av fisken overlevde understreker at fisken har hatt utmerkede levekår i bassenget. Som en konsekvens av dette har vi høstet fisk som kanskje ikke har overlevd i andre fiskeoppdrettsanlegg. Dette har en negativ innvirkning på gjennomsnittsvekten og overlegen andel, som fortsatt er på et imponerende nivå. Imidlertid en høy overlevelse renten er åpenbart den mest verdifulle fra et økonomisk perspektiv, sier Martin Rasmussen, administrerende direktør i Andfjord Salmon, i en kommentar.

Den høstede fisken viste et mangfold av vekter, fra 1-2 kg opp til 5-6 kg. Det er cirka 50 prosent av fisken falt i kategorien 2-3 kg, og oppnådde en gjennomsnittspris på cirka 67 kroner/kg. Rundt 40 prosent av fisken var 3-4 kg, og realiserte en gjennomsnittspris på cirka 80 kroner/kg.

Les også: Andfjord Salmon tømmer bassenget: – Det er rundt tre kilo i slaktevekt

– Høykvalitetsegenskapene til laksen vår har ikke gått ubemerket hen hos oss kunder, som har gitt svært positive tilbakemeldinger, spesielt på fargen på fisken. Dette gjentar de konseptuelle fordelene med Andfjord Salmons laks oppdrettsmetode. Vårt hovedmål for det første partiet med fisk var å nå ‘riktige’ kjøpere, ikke for å maksimere gjennomsnittsprisen. Likevel har vi sett kjøpere kommer tilbake etter første sending og ønsker å betale ekstra for neste levering. Dette har gjort oss enda mer trygge på at vi vil være i stand til å oppnå en sunn premium på vårt produkt i fremtiden, legger Martin Rasmussen til.

I fremtidige partier vil Andfjord Salmons gjennomsnittlige slaktevekter være betydelig høyere. Årsaken bak den tidligere slaktingen av åpningspartiet er å imøtekomme oppstart av ytterligere utvidelsesbygging, opplyser selskapet.

Den 13. juni annonserte Andfjord Salmon detaljer om en utbyggingsplan som skal nås et samlet produksjonsvolum på 40.000 tonn på Kvalnes, og at den selskapet hadde sikret bankfinansiering for denne ekspansjonen. Den nye produksjonskapasiteten vil gradvis legges til mellom 2025 og 2030, med 8.000 tonn produksjonskapasitet som forventes lagt til allerede i 2025.

Foto: Andfjord Salmon