Produksjonstrøbbel gir nedkjøling av RAS-feberen

Nyheter
0

Alles øyne rettes mot Miami.

I vinter kokte det. Nye landbaserte oppdrettsprosjekter ble lansert ukentlig. Nå har interessen for landbasert laks avtatt ganske merkbart.

Bjellesauen fremfor noen i dette segmentet, Atlantic Sapphire, får ta sin del av skylden. Etter en kvartalsoppdatering som viste 60 prosent kjønnsmodning på fisken og et slaktevolum langt under forhåndstipsene, har selskapets aksjekurs fått hard medfart på børsen.

Og når bjellesauen viser svakhetstegn, svekkes investorinteressen for de andre oppdretterne også.

Halvert
Proximar Seafood, som skal produsere laks på land i Japan, la frem årsresultatet for 2020 tirsdag morgen. Aksjekursen faller med 8,5 prosent. Selve resultatet, på -11,1 millioner kroner, har begrenset interesse all den tid selskapet ikke er kommet i gang med å produsere og selge fisk. Men Proximars aksjekurs er likevel nær halvert siden selskapet gikk på børs i begynnelsen av februar.

Faktisk har ingen av de fem landbaserte lakseoppdretterne på Oslo Børs økt i verdi så langt i år. Bildet endres ikke om en inkluderer Nasdaq-noterte Aquabounty.

Kilde: Infront

Men den svekkende investorinteressen rammer også aktører som ikke er på børs.

Egenkapital
En av dem som har satset offensivt, med byggeplaner og kapitalinnhenting, er Smart Salmon i Bremanger. Selskapet skulle hente 80 millioner kroner og gå på børs i andre kvartal.

De har imidlertid kun fått inn halvparten av pengene, og har utsatt børsplanene.

– Vi har hentet inn 40 mill+ nylig og er i gang med detaljert design av 2.500 tonn anlegg. Vi jobber mot ny emisjon og børsnotering, skriver daglig leder Petter Bakke i en epost til iLaks.

Petter Bakke og hans familie har tidligere vært engasjert med både oppdrett av laks og torsk.

Børsnotering og finansiering gjennom egenkapitalmarkedet er særlig viktig i dette segmentet, da bankene har vært avmålt i sin vilje til å finansiere landbaserte oppdrettsanlegg. Dette er forøvrig ikke helt ulikt den store satsingen på torskeoppdrett for 15 år siden.

iLaks publiserte i midten av mars en omfattende industrirapport om landbaserte oppdrettsanlegg. Her fremgår det blant annet at det foreligger planer, selv om ikke alle er finansiert, om bygging av anlegg for en samlet lakseproduksjon av 2,3 millioner tonn.