GBL øker sin posisjon i Mowi: Sitter på aksjer for 5,5 milliarder kroner

Nyheter
879

GBLs datterselskap Owen Capital har benyttet de første dagene av januar til å styrke sitt eierskap i Mowi. Kun John Fredriksen og Folketrygdfondet eier mer av laksekjempen.

Det var i slutten av november det ble kjent at Owen Capital, heleid av Groupe Bruxelles Lambert (GBL), hårfint passerte flaggegrensen for fem prosents eierskap og ble tredje største aksjonær i Mowi. GBL er et belgisk holdingselskap, notert på Brüssel-børsen, kontrollert av Gérald Frère, Ségolène Gallienne og den canadiske familiestiftelsen The Desmarais Family Residuary Trust.

Over en million
I løpet av den siste halvannen måned har GBL, skjult bak en klientkonto i den sveitsiske storbanken UBS, hamstret over en million Mowi-aksjer. Det holder til en posisjon på 5,74 prosent av Mowi, fremgår det av en dagsfersk aksjonæroversikt i Infront.

– I en verden med befolkningsvekst, voksende middelklasse og økt behov for proteinholdig mat er det få eller ingen alternativer som er bedre enn laks. Derfor er Mowi en interessant investering, har IR- og kommunikasjonsdirektør Sophie Gallaire i GBL tidligere uttalt til iLaks.

GBLs mest kjente investering er den største eierposten i Adidas. Tidligere har selskapet også vært storeiere i det franske oljeselskapet Total og Wall Street-banken Drexel Burnham Lambert.

Stål og bank
Milliardfondets kapital er bygget opp på bankvirksomhet og stålproduksjon. Ifølge Forbes eide Fréré-familien i sin tid store deler av stålindustrien i Charleroi i sørlige Belgia. GBLs børsverdi er på 138 milliarder kroner.

Ifølge Mowis styreleder Ole-Eirik Lerøy, har GBL lenge ført en nær dialog med Mowis største eier, John Fredriksen.

Mowis ti største eiere per 6. januar 2021. Kilde: Infront