Adidas’ største eier flagger i Mowi

Nyheter
2529

Øker posisjon etter samtaler med John Fredriksen.

Owen Capital, heleid av Groupe Bruxelles Lambert (GBL), passerte torsdag flaggegrensen for fem prosents eierskap i Mowi. GBL er et belgisk holdingselskap notert på Brüssel-børsen, og er kontrollert av Gérald Frère, Ségolène Gallienne og den canadiske familiestiftelsen The Desmarais Family Residuary Trust.

Dagens kjøp, av 774 aksjer, sender totalen opp i 28.855.556 aksjer i laksekjempen. Denne aksjeblokken har torsdag en verdi på 5,2 milliarder kroner. Kun John Fredriksen og Folketrygdfondet er større eiere i Mowi.

Protein
– I en verden med befolkningsvekst, voksende middelklasse og økt behov for proteinholdig mat er det få eller ingen alternativer som er bedre enn laks. Derfor er Mowi en interessant investering, sier IR- og kommunikasjonsdirektør Sophie Gallaire i GBL til iLaks.

– De har fulgt oss i en årrekke, og bygget opp denne posisjonen her. Når de passer en flaggegrense, så er det for å understreke en langsiktig posisjon i selskapet, sier styreleder Ole-Eirik Lerøy, og legger til: – Det er ikke hver dag en investor av dette kaliberet flagger fem prosent.  

Det er en tung aksjonær som nå markerer seg i Mowi. GBLs kapital er bygget opp på stål. Ifølge Forbes eide Fréré-familien store deler av stålindustrien i Charleroi i sørlige Belgia.

Bærekraft
–  Jeg vet at de har cirka 180 milliarder i forvaltningskapital, og har vært børsnotert i 60 år i Belgia. Det er sterke industrifamilier som står bak. GBL er største aksjonær i Adidas, SGS, konkurrenten til DNVGL, og storaksjonær i (milliarddestilleriet) Pernod Ricard.

– De har brukt betydelige ressurser for å forsikre seg om bærekraftsarbeidet i Mowi. Det har vært veldig viktig for dem, og så vet jeg de har hatt dialog med Fredriksen underveis, så det kommer ikke som noen overraskelse for ham at de flagger, sier Lerøy.

– Sånn som vi oppfatter det en det kan kalles en lead investor og en bjellesau i flere miljø. Så vi synes dette er spennende, legger han til.