CageEye ga feilaktig informasjon om vesentlige forretningsavtaler. Uproblematisk, mener storaksjonær Aqua-Spark

Nyheter
1936

Det nederlandske milliardfondet Aqua-Spark forsvarer sin hardt prøvede investering i det transaksjonsdrevne oppstartselskapet CageEye.

De har vært i hardt vær den siste tiden. CageEye/Bluegrove har brukt påståtte «strategiske partnerskap» med Microsoft og BASF og et finansieringsmandat med DNB for å sukre investorinteressen og skaffe kapital. Det har imidlertid i ettertid vist seg at denne informasjonen ikke har vært korrekt. 

Pengebingen Aqua-Spark har gått inn med mer kapital enn noen andre i osloselskapet, men deres syn på CageEye synes ikke å ha blitt forandret etter den siste tidens begivenheter.

– Vi jobber tett med selskapet og står bak deres misjon, deres strategi og fremgangen de har gjort, sier Amy Novogratz.

Les også: Slik vil milliardfondet Aqua-Spark redde oppdrettsnæringen

Bærekraftig og tilgjengelig
Hun leder milliardfondet Aqua-Spark, basert i Utrecht i Nederland, sammen med ektemannen Mike Velings. Investeringsfondet drives «med et oppdrag å transformere den globale oppdrettsnæringen til en sunnere, mer bærekraftig og mer tilgjengelig næring.»

Tilgjengelighet eller transperans har ikke kjennetegnet verken administrasjon, styreleder eller revisor i CageEye de siste dagene. De har ikke vært spesielt ivrige etter å dele informasjon.

Les også: Revisor og styreleder tause om CageEyes milliardverdsettelse

Og hvorvidt den friske verdsettelsen av selskapet er bærekraftig, blir nå satt under lupen.

Ifølge et aksjonærbrev fra CageEye/Bluegrove sin konsernsjef Bendik Søvegjarto, datert 26. august, har Aqua-Spark krevd og styret godkjent oppstartselskapets spenstige prising – i kjølvannet av den angivelige avtalen med Microsoft:

«Med den siste utviklingen med terms fra MSFT (Microsofts børsticker- red. anm.) har Aqua-Spark (VC-investor i serie A og lead lender i begge rundene av det konvertible lånet; nå med EUR 3.5m investert i lånet) krevd, og vårt styret godkjent, at det konvertible lånet får en cap på selskapsverdi til EUR 120m verdsettelse,» skrev Søvegjarto. 

Uten mandat
120 millioner euro tilsvarer cirka 1,3 milliarder kroner. Haken er at Microsoft har avvist at det foreligger en strategisk avtale.

– Forholdet til CageEye/Bluegrove er verdsatt, men det er galt å antyde noen form for tilleggsstatus eller forhøyet partnerstatus, har Karen Hammeren, kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge, uttalt til iLaks.

Kilde: Bluegrove

– Det faktum at CageEye har feilaktig hevdet å ha strategiske partnerskap med Microsoft og BASF og dessuten brukte DNB Markets, uten mandatavtale, som et verktøy for å skaffe penger. Er det ok? Ser du noen problemer med denne kommunikasjonen?

– Vi tror selskapets arbeid og engasjement taler for seg selv, kontrer Novogratz.

– Så å presentere falsk finansiell informasjon er ikke noe problem og i tråd med hvordan dere driver virksomheten deres?

– Med all respekt kommer du med alvorlige påstander her. Vi vet alt vi trenger å vite om deres forhold til tredjeparter, og som investorer er vi sikre på at det ikke er kommet falske uttalelser fra selskapet.

– Jeg stiller et åpent spørsmål her. DNB Markets har sagt at CageEyes angivelige mandat er «bare tull». At en slik avtale foreligger, har også CageEye selv skriftlig avkreftet overfor iLaks. Microsoft har bekreftet at de ikke har et strategisk samarbeid med CageEye. Og BASF har kalt et angivelig strategisk samarbeid for «markedsrykter». Etter å ha investert en betydelig sum penger i CageEye; vil du kommentere verdsettelsen på 120 millioner euro? Er dette en fornuftig prising, og vil den kaste av seg for Aqua-Spark?

– Jeg tror ikke CageEye har offentliggjort verdivurderingen. Vi legger vekt på å aldri dele verdsettelsen eller finansiell informasjon om selskapene i porteføljen vår, påpeker hun.

– Er det relevant? Denne verdsettelsen er offentlig kjent informasjon nå – kjent for titusenvis av lesere gjennom flere medier.

(Amy Novogratz har ikke besvart det siste spørsmålet. Intervjuet er blitt gjort per epost, over flere dager, til tross for iLaks’ forespørsel om telefonintervju).

Les også: Derfor var det viktig for CageEye å kjøpe Sealab – med oppgjør i aksjer