Slik vil milliardfondet Aqua-Spark redde oppdrettsnæringen

Nyheter
849

Fondsgründer Amy Novogratz kaprer denne ukes førsteside i Forbes.

Hun står bak Aqua-Spark, og det er grunnen til at hun denne uken profileres i «Forbes Impact 50». Amerikanske Amy Novogratz (45) driver Aqua-Spark sammen med sin nederlandske ektemann, Mike Velings (50). Fondet, basert i Nederland, forvalter 180 millioner dollar på vegne av 190 investorer i 29 land. Blant investorene i fondet er amerikanske ImpactAssets og råvarekjempen Louis Dreyfus Company.

Novogratz har et solid nettverk. Søsteren, Jacqueline, er grunnlegger og direktør i venture capital fondet Acumen og gift med Ted Talks-sjef Chris Anderson. Hennes storebror, Michael, er tidligere hedgefondforvalter og nåværende cryptomilliardær.

Bærekraftig
I 2019 hadde Aqua-Spark en avkastning på 21 prosent, og Novogratz venter en avkastning på 20 prosent i 2020. Fondet ble stiftet i 2015 har så langt ikke realisert en eneste av sine investeringer.

Fondet hevder det er det første og største fondet i verden som er dedikert til kun å investere i bærekraftig fiskeoppdrett.

– Akvakultur ble sett på som en veldig skitten, sykdomsstyrt industri. De har skiftet tankesett og gjort det investerbart, sier Lisa Kleissner, en investor som sitter i Aqua-Sparks styre.

Lønnsom
Selskapets første investering er fôringrediensprodusenten Calysta, eid sammen med Cargill og BP Ventures. En annen er Matorka, som produserer røye på land på Island. 

Det nederlandske milliardfondet er her til lands mest kjent for sine investeringer i Bluegrove/CageEye (16,6 prosent) og kveiteoppdretteren Sogn Aqua (18,6 prosent). Ingen av disse kan vise til lønnsom drift. Sistnevnte har tapt 19 millioner kroner på fem år.

Les også: Bluegrove-sjef varsler pengeinnhenting og strategiske avtaler med Microsoft og BASF

Novogratz møtte seriegründeren Velings i 2010. Duoen valgte akvakultur «fordi få investorer brydde seg om dette store og trøblete markedet. Noen oppdrettsanlegg forverret faktisk problemet med overfiske ved å bruke villfisk som fôr. Mer bærekraftig oppdrett, i den grad det eksisterte, solgte til virkelig små eksklusive markeder til en premie» og hadde liten tilgang til ekstern kapital, sier Novogratz.

Hun forteller til Forbes at de sikter på en portefølje på 60 til 80 selskaper, og følger nå et utvalg på 1.550 selskaper.