Braanaas om ørretmarkedet: – En perfekt storm

Nyheter
1707

Tidligere i sommer slaktet Firda Seafood ut sin siste laks ved slakteriet på Byrknesøy i Gulen. Nå er eneeier Ola Braanaas en rendyrket ørretoppdretter. Det ser ikke ut til å være et lykkelig valg. 

– I januar ble Russland, det viktigste ørretmarkedet, stengt. Ikke lenge etter kom covid-19, og gjorde at transporten til det nest største ørretmarkedet, USA, ble langt vanskeligere. På toppen av dette kommer reduksjonen med trafikklysordningen, sier Braanaas til Bergens Tidende.

Som en følge av myndighetenes trafikklysregulering, må Firda Seafood, som har hele sin ørretproduksjon i PO4, nå trekke ned sin biomasse med seks prosent. Braanaas sier han selger «alt markedet kan ta unna», men at det ikke er nok til å nå reduksjonskravet.  

Les også: – Nedtrekk på denne tiden virker som dobbel straff

– Vi kan ikke selge fisken til langt under produksjonskost, da risikerer vi å bli saksøkt for dumping av oppdrettere i EU. Det har vi opplevd før, sier Braanaas til BT.

Firda Seafood har søkt og fått avslag hos Fiskeridirektoratet om å midlertidig overskride volumgrensen. Dette avslaget er anket videre til Nærings- og fiskeridepartementet.

– Hvis vi får beskjed om å likevel etterleve kravet vil vi måtte male opp 600.000 kilo førsteklasses mat. Det er 2,4 millioner middager, sier Braanaas til avisen.

Firda Seafoods lokalitet Hyseneset, like ved Mongstad. Foto: Aslak Berge