Espevær Laks dradd inn i bedragerisak

Nyheter
1830

Gammel fiskesvindler rir igjen.

18. mai siger «JSP Sleipner» inn mot Ålesund havn. Det 10.000 tonns containerskipet legger til kai. Snart losses en 40 fots frysecontainer på land. Den skal bli her natten over, før den skal vinsjes ombord i et annet containerskip, «MSC Essex» eller «MSC Colombo». Da skal varene videre til Vest-Afrika.

Frysecontaineren rommer 27.313 kilo rundfrossen makrell, pakket ved Espevær Laks på Bømlo. Kjøperen er Manart Company Ltd. Fisken skal sendes til havnebyen Tema, like øst for hovedstaden Accra i Ghana.

Frakten og varene er forhåndsbetalt til Diamond Logistics.

«JSP Sleipner». Foto: Vesselfinder

Kjøperen, Christopher Haworth, er fornøyd. Han driver Quay Meats, og har lenge vært på jakt etter en ny fiskeleverandør. Eksportselskapet selger kjøtt og fisk til Afrika og Asia fra leverandører i Europa og Sør-Amerika.

Old Trafford
– Jeg leitet etter fiskegrossister i Norge, og fant dette selskapet. Jeg googlet det, og så hjemmesiden. Jeg tok kontakt, og tok det derfra, forteller han til iLaks.

Quay Meats holder til i Salford Quays, like ved Manchester Uniteds hjemmebane Old Trafford. Her har Haworth per mail fra sin kontaktperson mottatt sanitetssertifikat, stemplet av Mattilsynet, i tillegg til fraktbrev, pakkeliste for skipet, lastedokument fra Espevær Laks, samt opprinnelsesdokument fra Tollvesenet. 

Det Haworth ikke reagerer på er opprinnelsesdokumentet, med et snodig stempel fra «Republikken Norge». Det er signert av Tollvesenet, ved to menn med ikke særlig norsk-klingende navn; Ngø Edmonds Rivælle og Dean Padmashreze. 

Hawthorn ser ikke noe uvanlig på eposten han mottar fra sin kontaktperson, en Skaustein Håkon, den 15. juni. Heller ikke at den er signert med hjemmesiden Espevaerlaks.com.

Fiktive
Haken er at personen Skaustein Håkon ikke finnes. Heller ikke hans alias Håkon Skaustein, som i fjor vår utga seg som selger i eksportfirmaet Sunsea Seafood. Den gang lyktes den fiktive Skaustein å svindle Sunsea Seafood to ganger.

Nå er han på farten igjen.

Frysecontaineren med makrell finnes heller ikke. Det eneste reelle i denne handelen er pengeoverføringen fra Quay Meats til den ukjente leverandøren.

– Jeg har tapt 36.000 euro, sier Hawthorn oppgitt.

– Det gjør arbeid og tillit til selskaper svært vanskelig når folk går så langt for å etterligne noen. Han hadde til og med frekkheten til å sende meg en melding i går med et annet containernummer som  ser ekte ut, og vi er i ferd med å spore opp hvem som sendte det. Slik at vi på det viset kan se hvem som kan være involvert.  

Han avviser at problemene kan skyldes forhold på kjøpersiden. Flere lignende svindelsaker har nemlig sitt utspring i Vest-Afrika, og da særlig Nigeria.

– Nei, jeg har forsikring på kunden og arbeidet med dem tidligere. 

Polen
Hjemmesiden til Espevær Laks er sentral i svindlene. Det vil si, ikke slakteribedriftens reelle hjemmeside, Espeværlaks.no, men en som til forveksling ligner, Espevaerlaks.com.

Arnstein Brekke, daglig leder i bømlobedriften Espevær Laks, er fortvilet. Han har nøstet i saken, og ledes mot Polen.

Daglig leder Arnstein Brekke i Espevær Laks. FOTO: Ole Alexander Saue

– Det er noen sannsynligvis i fra Polen som utgir seg for å være selgere av laks de ikke har og så krever de forskuddsbetaling. I forbindelse med dette har vi prøvd på forskjellige vis å stoppe dette. Vi har kontaktet leverandører, satt en advarsel på hjemmesiden vår og anmeldt det til Politidistrikt Vest. Vi har også fått sperret en del telefonnumre som er blitt oppgitt på hjemmeisden, men det dukker hele tiden opp nye. Vi gitt advarsler, men så har vi dessvere ikke kommet lengre enn det.

– Jeg ser på hjemmesiden deres at de veksler mellom Espevær Laks og Inka (foredlingsbedrift i Os – red. anm.). Det er en fortvilende situasjon at en ikke får gjort noe, sier han.

– Telefonnumrene er opprettet i Danmark og England. Kontonumrene som er blitt brukt er blittt sporet tilbake til Polen.

Ifølge Brekke er Espevær Laks viklet inn i flere pågående svindelforsøk – med produkter de ikke selger.

– Vi selger ikke de produktene. Makrell, de prøver seg på kongekrabbe, men Espevær Laks er kun et frittstående slakteri som kun tilbyr slaktetjenester. Vi har ingen eksport i egen regi. Vi selger ingenting utenom slaktetjenestene, understreker han.

– Det er nok noen som er blitt lurt der. Jeg har fått tilbakemeldinger fra eksportører om at noen av deres kunder er blitt lurt. Så det sitter nok noen løst på pengene som har gjort forskuddbetaing uten å ha gjort nok undersøkelser, sier Brekke.