Styreleder i Sunsea Seafood, Edgar Sandanger, advarer andre mot svindelforsøk etter at Sunsea har blitt misbrukt i to vellykkede svindelforsøk.
Sandanger ble klar over svindelen etter at representanter fra den Hong Kong-baserte bedriften Szenzhen Tsinking tok kontakt med han via e-post. Vedlagt i e-posten lå kjøpskontrakt på 100 kilo tørkede torskemager til en verdi på 2.429 Euro.
I e-posten, som iLaks har fått tilgang til, forklarer Tsinking at de har vært i kontakt med selger Håkon Skaustein fra Sunsea om kjøpet. De ønsker bekreftelse fra Sandanger om at Skaustein jobber i Sunsea.
I korrespondansen forklarer Sandanger at hverken Skaustein eller nettsiden svindlerne har satt opp har noe som helst med Sunsea å gjøre, men at alt er falskt. Tsinking skriver at de har overført penger til en bankkonto, og spør Sandanger om disse har kommet frem til han. Noe han naturlig nok kan bekrefte at de ikke har da bankkontoen heller ikke har noen forbindelse til Sandanger.
Sunsea Seafood gikk for øvrig konkurs i april i fjor.

– Beklagelig
Hong Kong-bedriften er ikke den eneste bedriften som har blitt svindlet. Også et engelsk selskap har blitt lurt av svindlerne, ifølge Sandanger.
– Men jeg tror den også hadde endestasjon for vareprøver til Asia. Også det var snakk om torsk, sier Sandanger.
Kjøper har levert politianmeldelse på den saken. Noe også Hong Kong-bedriften kommer til å gjøre.
– Det er særs ubehagelig og skadelig for omdømmet for den som dras inn i dette, selv om kjøper trolig innser at han burde ha avdekket svindelen selv. De utnytter navn og logoer men roter bevisst eller ubevisst med; SeaSun, SunSea og SunSea Seafood i kommunikasjonen. Og bildene på hjemmesiden stammer vel fra et anlegg på Midsund, mens email og hjemmeside har feil adresser i forhold til originalen. En rask sjekk av telefonnummer ville også avdekket svindelen, sier Sandanger.
– Svekker tilliten til elektronisk kommunikasjon
Sandanger mener det er bekymringsverdig for næringen og internasjonal handel som i dag benytter elektronisk handel i det meste.
– Om vi ikke kan stole på avsender vil det svekke tilliten til elektronisk kommunikasjon og øke behovet for å kjenne selger godt. Det kan jo være med på å sikre betydningen av personlige relasjoner i fremtiden, sier han.
Etter at Sunsea Seafood gikk konkurs i april i fjor, saksøkte NRS Sunsea Seafood, samt styreleder Edgar Ove Sandanger og en tidligere ansatt, som de mente var solidarisk ansvarlig for å dekke tapet NRS var blitt påført etter konkursen.