Verdens største sjømatbank, DNB, har et eget kontor i Shanghai, men er likevel skeptisk til å finansiere landbaserte matfiskanlegg i landet.
De popper opp overalt, og du må nesten ha bodd under en merd for å ikke ha fått det med deg. Det bygges landbaserte matfiskanlegg i land som Polen, USA, Dubai, Japan og Kina.
DNB har en årlig eksponering mot sjømat på 54 milliarder kroner, og følger den landbaserte utviklingen med argusøyne. Men foreløpig er det kun Atlantic Sapphire, som har fått napp hos storbanken. DNB har gitt selskapet en såkalt eksportfinansiering, som vil si at banken deler risikoen med et eksportfinansieringsinstitutt.
– Av det som er en ordentlig finansiering av et anlegg, er Atlantic Sapphire den eneste hittil, sier sjef for sjømat i DNB, Anne Hvistendahl, når iLaks møter henne og seniorrådgiver Dag Sletmo på hovedkontoret til banken i Bjørvika.
Flere finansieringer i 2020
Men ting kan fort endre seg på dette området i 2020, ifølge Hvistendahl.
– Vi vil sannsynligvis delta i flere finansieringer i løpet av året, og vi tror flere banker også kommer innpå dette, sier hun.
På spørsmål om hvor disse finansieringene vil komme, svarer Hvistendahl:
– Det vil være lettere å få finansiert dette andre steder enn i Norge og Europa, men vi kommer sannsynligvis til å gjøre Europa også.
- Les også: – Vi kommer sannsynligvis til å si ja til å finansiere et landbasert matfiskprosjekt i Norge i år
Nei til Kina
Ifølge Hvistendahl sier banken nei til de aller fleste forespørsler om finansiering av landbaserte matfiskanlegg. Dette gjelder også i Kina, hvor banken er til stede i finanshovedstaden Shanghai.
– Det er vanskelig for oss som bank å finansiere noe i Kina selv om vi har kontor i Shanghai. Det er mange initiativ i Kina. Vi har ikke nok kompetanse i dette markedet, og det er vanskelig for oss å være långiver til denne type prosjekter i Kina. Selv om selve investeringscaset kan være godt, forklarer Hvistendahl og fortsetter:
– Det har noe med landets lover og regler å gjøre. Som bank må vi være fortrolig med forretningskultur og det juridiske systemet også, ikke bare sjømatbransjen.
Hun utelukker likevel ikke at de kan komme til å involvere seg i enkelte prosjekter i både Kina og Japan.
– Jeg tror vi kommer til å hente egenkapital til noen av disse, men å lånefinansiere vil vi typisk ikke være best til, avslutter Hvistendahl.