Nytt lederskifte i SalMar – ingen ønskesituasjon

Kommentarer
12799

SalMar skifter konsernsjef snart like ofte som Rosenborg skifter trener.

De har kommet og gått. Etter mangeårig konserntopp Leif Inge Nordhammer fulgte Yngve Myhre. Så gjorde Nordhammer comeback, før han igjen trakk seg tilbake. Etter ham fulgte Trond Williksen og så Olav-Andreas Ervik.

Nå tar far sjølv, gründer og storeier Gustav Witzøe, over roret.

Det har ikke vært noen ønskesituasjon med så hyppige lederskifter. Nesten som en fotballklubb. Nesten som Rosenborg.

For SalMar-toppene er ivrige Rosenborg-supportere. Sammen med Reitan-familien og Rema 1000 er SalMar blant de viktigste støttespillerne for RBK. Mangeårig SalMar-sjef Leif Inge Nordhammer sitter fortsatt som nestleder i styret på Lerkendal.

Kommentar: Aslak Berge

Investeringsportefølje
Da Witzøe på slutten av 90-tallet valgte å hente inn bankmannen Nordhammer for å håndtere alle oppgavene som fulgte med et stadig større SalMar, er det vanskelig idag å se at Witzøe ivrer etter å ta over konsernsjef-jobben i et selskap som nå verdsettes til 49 milliarder kroner.

Witzøe har også saltet ned omfattende SalMar-utbytter, særlig gjennom Kverva-systemet, men også privat, og har en rikholdig investeringsportefølje å holde styr på. Oppbyggingen av en tung satsing på oppdrettservice, gjennom storsatsingen ScaleAQ, hvor Steinsvik og Aqualine utgjør ryggraden, viser litt av ambisjonene til Witzøe. Dette er såvisst ikke noe enmannsorkester, han har mange særs kompetente og flinke folk rundt seg, men han har fortsatt bøttevis av oppgaver.

Godfot
Men tilbake til Rosenborg.

Da Nils-Arne Eggen lanserte «Godfot-teorien» var dette noe som gikk rett i hjertene til Witzøe og Nordhammer. Kultur- og identitetsbygging og bevissthet om hvordan en sammen skal drive virksomheten har vært helt sentralt fra dag én i SalMar. Dette har blant annet gitt seg utslag i den såkalte SalMar-skolen. Besøkende ved gigantanlegget på Nordskaget kan ikke unngå å legge merke til postulatene eller levereglene som er slått opp i lokalene.

Kontinuitet var svært viktig for Eggen, men etter at han forsvant ut dørene på brakka på Lerkendal har ikke lederkontinuitet vært det fremste kjennetegnet på Rosenborg. Og med stadig skiftende trenere, med varierende filosofi, har da også Rosenborgs hegemoni i norsk fotball avtatt.

Degradering
Det er vanskelig å se på dagens lederskifte som noe annet enn en degradering av Olav-Andreas Ervik.

Ervik fikk bare halvannet år i toppjobben – på langt nær nok til å sette sitt personlige preg på driften og selskapet. Han er ikke lengre med i konsernledelsen i selskapet, viser en oversikt på SalMars egne hjemmesider. Hvorvidt lederskiftet skjedde frivillig er ikke klart. Styreformann Atle Eide avviser at Ervik ble bedt om å skifte jobb, mens Ervik selv ikke har vært veldig snakkesalig etter avgangen.

Trenerskiftene i Rosenborg har da heller ikke alltid vært frivillige.