– Å få frem gode forskningsresultater fordrer en god produksjon i bunn

Nyheter
1531

Slik arbeider Letsea og BioMar for å gjøre fiskefôret enda mer effektivt.

Havet ligger flatt som et stuegulv. I nord skimtes Lovund som en haifinne. Mot nordøst kneiser Dønnamannen. I sør ruver landemerket De Syv Søstre. Ved oppdrettslokaliteten Seiskjæret, i øyriket Husvær, ytterst på Helgeland, disponerer Letsea mange hundre tusen levende fisk i sitt forskningsarbeid.

– Her har vi en tillatelse på fire MTB (maksimal tillatt biomasse – red.anm.) 3.120 tonn stående biomasse. Dette er en av tre lokaliteter vi disponerer, sier Tor Hugo Hestnes, avdelingsleder i Letsea, til iLaks.

Ta ut marginer
En arbeidsbåt legger seg inntil og fortøyes til fôrflåten. Sjøen glitrer i det skarpe solskinnet.

Servicebåt legger til ved Letseas lokalitet Seiskjæret. Foto: Aslak Berge

– Å få frem gode forskningsresultater fordrer en god produksjon i bunn, forskning i fullskala forutsetter at en er i stand til å ta ut marginer med stor sikkerhet, sier Hestnes.

Her måler Letsea hvordan fisken vil yte i sjøen – i stor skala.

Driftstekniker Hans Kåre Mentzoni tar seg av jobben med å sløye fisken. Foto: Aslak Berge

Samler data
– Den går til slakt om en og en halv uke. Så da begynner vi med helseuttak, kvalitetsuttak, som går på gaping, tekstur, melanin også videre, sier han videre.

– Alle data blir sammenholdt med dietten og den historikken hver gruppe har fra land; om det er RAS, storsmolt, ordinær smolt og så videre.

– Dette spesifikke forsøket er et oppdragsforsøk for BioMar. For full skala-forsøk har vi 70-80 prosent oppdragsforsøk og resten er egne forsøk. Det er BioMars tre forskningskonsesjoner vi her drifter. Og så har Letsea den fjerde, forteller Hestnes.

#Stoltavlaksen: Søring på jobb i nord, Helle Hagenlund: Foto: Aslak Berge

Fokus
Laksen sløyes på slaktebrettet på flåten av driftstekniker Hans Kåre Mentzoni. Buken sprettes opp, før den raskt bæres inn til laboratoriet like ved.

– Her i dag er fokuset tarmhelse, og så har vi histologi og individuelle undersøkelser utført av veterinær, sier Hestnes.

Oppdragsgiver BioMar er særlig opptatt av fôringsforsøk. Tore Feldt, driftsrekniker i Letsea, noterer konsentrert i en rapport. Alle detaljer skal med.

I den åpne buken ligger mange hele og ufordøyde pellets.

– De er fra magen – spist i dag. Den har ikke hatt tid til å fordøye det, forklarer Helle Hagenlund, veterinær fra Leikanger i Sogn, mens hun konsentrert analyserer laksens indre.

– Det er alltid mye graps med stor fisk, sier hun og smiler.

Tore Feldt og Helle Hagenlund i arbeid med tarmanalyse for laks. Foto: Aslak Berge