Vil stoppe SalMars havmerd

Nyheter
2274

Organisasjonen Norske Lakseelver har sendt bekymringsmelding til Midtre Namdal samkommune, som er ansvarlig for lokaliseringen av oppdrett i regionen. Lokaliteten det er søkt om ligger rett ved Aldgården naturreservat, og SalMar skriver at dette kan være en aktuell reservelokalitet for havmerden om den ikke kan plasseres i Frøya kommune.

Tredje lokalitet
Dette er tredje lokalitet som er inne i bildet med tanken på plassering av havmerden til SalMar. De to foregående lokalitetene (Håbranden og Nystø) ligger ved øygruppa Froan i Frøya kommune. Disse to lokalitetene ligger på sin side i utvandringsruta for smolt fra Trondheimsfjorden.

– SalMar frykter opplagt konsekvensene av infeksjon med lakselus eller andre sykdomsfremkallende organismer på fisken i havmerden. For oppdrettsselskapet kan det derfor være en risikoreduksjon å plassere havmerden ved Aldgården, men for Namsos kommune, som har ansvar for både villaksen i Namsen og andre oppdrettere i området, vil oppdrett ved Aldgården representere en betydelig trussel og risikoøkning som ikke står i forhold til mulig gevinst, forteller Erik Sterud, biolog og fagsjef i Norske Lakseelver, i en pressemelding.

Helt åpen teknologi
– Akkurat som i en helt vanlig merd, vil det i havmerden være uhindret utveksling av sykdomsfremkallende organismer mellom fisken inne i merden og fisk utenfor merden, påpeker Sterud.

Les også: Avviste havmerd-klage fra minimiljøverner

Havmerden bygges for å kunne betjene åtte oppdrettskonsesjoner. Dette tilsvarer et årlig utsett av minst 1,6 millioner smolt, og en maksimal stående biomasse på 6240 tonn laks.

– For å illustrere hvor mye dette er, så vil det med årets fangstresultat i Namsen ta 260 år å fiske en tilsvarende mengde laks i elva, påpeker Sterud.

Smittereservoar
Norske Lakseelver mener at størrelsen forteller noe om hvilket potensial havmerden har for å virke som et enormt smittereservoar for lakselus og andre sykdomsfremkallende organismer.

– For ikke å snakke om hvilken trussel en eventuell rømming fra denne lokaliteten kan ha å si for villaksbestanden i Namsen. På grunn av innblanding av rømt oppdrettslaks tilfredsstiller ikke laksebestanden i Namsen myndighetenes minimumskrav i henhold til Kvalitetsnormen for villaks. Dette er alvorlig og vi kan ikke risikere en ytterligere forverring som resultat av rømmingsulykker i Namsens nærområde, understreker Sterud.

Namsen gir store verdier
Norske Lakseelver påpeker også SalMar i sin søknad snakker varmt om arbeidsplasser, men at det ikke er lagt fram noe samfunnsøkonomisk analyse som sannsynliggjør en gevinst for kommunen.

– I analysen må det også tas med hvilken betydning villaksen har for arbeidsplasser, turisme og reiseliv for kommunene i regionen. Omsetningen rundt laksefiske i Namsen ligger i størrelsesorden 60 millioner i året, og det må selvsagt tas med i betraktningen her, avslutter Sterud.

iLaks har prøvd, men har foreløpig ikke lyktes i å få en kommentar til saken fra SalMars konsernsjef Trond Williksen.

SalMar forventer å sette ut smolt i havmerden i løpet av høsten 2017.