– Vi setter ikke strek for utviklingstillatelsene

Nyheter
1715

Fiskeriminister Per Sandberg åpner for at det kan bli en ny periode med utviklingstillatelser.

Det kom fram da Sandberg åpnet Norsk Havbruksdag i Oslo onsdag formiddag. Dette var andre året på rad at fiskeriministeren åpnet konferansen, som har fokus på utvikling av ny teknologi og bærekonstruksjoner for offshore havbruk for å løse miljø og areal utfordringer ved fiskeoppdrett.

Totalt 104 søknader var kommet inn da søknadsfristen gikk ut fredag 17. november. Dette markerte også opphør av den midlertidige ordningen som startet i 2015.

– Vi setter ikke strek for utviklingstillatelsene, sa Sandberg i sitt åpningsinnlegg.

– Først må vi behandle de 104 søknadene, og se hva vi får ut av det. Kanskje blir tillatelsene mer spisset i framtiden, for eksempel mot lukket anlegg.

Hektisk
Sandberg fortalte om hektiske timer før fristen gikk ut.

– 14 minutter før fristen gikk ut kom den siste søknaden. Totalt kom åtte søknader siste timen. Det vitner om et næringsliv som står på helt til slutt, sa han.

Han benyttet også anledningen til å ta et kjapt regnestykke.

– Hvis alle 104 får ja, vil det si en investeringslyst på 30 milliarder fra næringa. Det er totalt 898 tillatelser i søknadene, i dag har vi omtrent 1000. Det tilsvarer derfor det samme volumet som vi har i dag.

Totalt har 23 konsepter fått avslag så langt.

Sandberg sa det kom til å bli enda flere som fikk nei, men poengterte at også disse prosjektene spiller en viktig rolle i utviklingsarbeidet.

– Disse som får avslag er også viktige, fordi de tør å prøve. Jeg vil tanke de som har prøvd, tatt risiko og investert tid og penger i en søknad.

Sandberg ga også en advarende pekefinger til de som har fått og får tildelt utviklingstillatelser.

– Det er nå jobben virkelig begynner. Det kommer ikke av seg selv. En av utfordringene er kostnader, det er viktig at ikke kostnader løper av gårde.

Omstilling
Sandberg trakk frem viktigheten av rask omstilling i Norge fra olje til havbruk.

– Vi trenger ny teknologi, oppdaterte rammer og nytt regelverk. Vi skal ikke hindre utvikling. Vi skal utover, langt til havs og derav få til denne veksten.

Han understreket viktigheten av å benytte seg kunnskapen fra offshore.

– Olje, gass og maritim er et konkurransefortrinn vi har en tendens til å glemme.

Men Sandberg var klar på at næringen selv også må ta ansvar.

– Selv om vi legger til rette for satsinger gjennom bedre rammebetingelser, skattelette og forskning. Selv om vi gjør det, så er det næringen selv som må stå i førersetet, avsluttet Sandberg.