– Vi er ikke historieløse

Nyheter
816

Duoen ble introdusert som «to av Bergens store sønner» i smekkfull storsal i Grand Selskapslokaler torsdag kveld. De taleføre tidligere studiekameratene var utfordret til meningsbrytning rundt de internasjonale utfordringer som har kommet i kjølvannet av Brexit og Trump, men også nasjonalismens fremmarsj i Europa.

Steinfeld tok til orde for at verden nå står midt oppe i et paradigmeskifte tilsvarende nazismens fall i 1945 og Sovjets oppløsning i 1991.

– Jeg frykter det, sa han og henledet oppmerksomheten til Frankrikes nært forestående presidentvalg hvor høyreekstreme Marine Le Pen kan komme til å trekke det lengste strået.

– Det er et opprør mot det etablerte, la den erfarne NRK-korrespondenten til.

Mye faenskap
Valgforsker Aarebrot er imidlertid ikke like bekymret.

– Jeg er ikke bekymret for USA. Trump kan gjøre mye faenskap, spesielt som commander- in-chief, men USA har sunne maktfordelingsprinsipper. Han har ansatt mange fornuftige personer i det ytre kabinett, det indre er fullt av skrullinger, men det ytre kabinett er fornuftig.

– Det var ikke flertallet som valgte Hitler, og heller ikke flertallet som valgte Trump, sa han, og la til at en ikke kunne argumentere mot det irrasjonelle.

Da rettet Steinfeld pekefingeren mot sidemannen: – Du gjør et gammelt tricks, Frank, du polemiserer mot påstander som ikke er fremsatt.

– Folk kan ha mange forskjellige grunner til å være sinte, sa han og viste til frustrasjonen som følger for mennesker som ikke har hatt råd til å gå til tannlegen på 25 år: – Det gjør noe med folk.

– I Russland eier to prosent av befolkningen 90 prosent av landets eiendeler.

Sjokk
Steinfeld advarte mot sjokk som kan ryste ved det etablerte. Men, i motsetning til mellomkrigstiden er det denne gang ikke hyperinflasjon som gir næring til opprørsvalg.

– Vi har ikke sett sånn innvandring i Europa siden 1718. Hva skjedde i 1718? Maurerne inntok Spania. Det tok oss 450 år å hive dem ut. Frank, vi er ikke realitetsorientert om det som skjer i Europa, sa han og økte stemmevolumet betraktelig.

– Det er de dumme menneskene som stemmer på dem som blir kanonføde, svarte Aarebot, som fulgte den amerikanske valgkampen på nært hold.

– Jeg har snakket med en del Trump-velgere, og sett i fra et arbeidsgiver-synspunkt: Jeg ville ikke ha ansatt dem.

Vestlige verdier
Steinfeld mener en del av forklaringen på de valgmessige holdninger er forakt for svakhet.

– Putin mener Europa går til grunne av to årsaker: Arabisk masseinnvandring og at en er for ettergivende for vestlige verdier som feminisme, homofiles rettigheter og så videre.

– Blir Marine Le Pen president er helvete løs, advarte han.

Steinfeld mener det er uheldig når en i Skandinavia advarer mot masseinnvandring blir stemplet som fascist.

– Jeg frykter ikke dette, men hvis du ignorerer det, har du meldt deg ut av debatten, sa han og supplerte: – Jeg har, i motsetning til deg, Litauens frihetsmedalje. Kun tre nordmenn har fått den.

Globalisering
Aarebrot deler ikke Steinfelds bekymring.

– Vi intellektuelle må forsvare globalisering og fortelle at det ikke er problematisk at naboen spiser hvitløk, sa han, og understreket at all vår velferd og kjøpekraft er tuftet på globalisering og internasjonal handel.

Steinfeld er likevel ikke udelt fremtidspessimist.

– Det at KGB-major Putin liker casinoeier Trump er i og for seg positivt. Husk hva vi i 1981 sa om skuespilleren Reagan – og så avsluttet han den kalde krigen med Gorbatsjov. Problemet med Trump er ikke at han er selvnyter og narsissist. Det gjør ikke noe om han har ligget med et KGB-ludder i Moskva, sa han.

– Reagan skal være takknemlig for Gorbatsjov, hvis ikke ville han ha blitt husket for Iran-Contras og kunne blitt stilt for riksrett, korrigerte Arebrot som har et atskillig mer optimistisk syn på årene fremover.

– Ja, verden består ikke av bitre stålarbeidere eller engstelige oslofruer med blogger, sa han, og viste til Senterpartiets bemerkelsesverdige fremgang på meningsmålingene.

– De har ikke så sexy budskap, og når AP vil prioritere stemmer fra ulvene og ikke Hedmark kan de ha det så godt, sa han og avsluttet med: – Jeg tror faktisk Le Pen taper.