Mange tapssluk å tette for staten

Nyheter
770

Investinor  investerer i selskaper som er i «tidlig vekstfase» og «ekspansjonsfasen». Selskapet skal ikke bidra i oppstartsfasen og skal normalt selge seg ut når bedriftene kan finansiere egen vekst med inntjening fra løpende drift.

Så langt har selskapet bare satset småpenger i marin sektor. Fire investeringer er gjort så langt. En gjennomgang av selskapene viser at staten har en del å jobbe med.

Ayanda Group
Samlet investering er 77,9 millioner kroner og ifølge finansdirektør Kai Møller eier Investinor cirka en tredjedel av selskapet. Ayanda er i omega-3-bransjen via soft-gel-kapsler og merkevaren Concordix, en gele/gummi som kan innkapsle eksempelvis omega-3-fett. Selskapet har de siste årene tapt nær 200 millioner kroner, men i 2014 og 2015 kan selskapet snu trenden.

Les mer: Trenden har snudd?

Ayanda produserer blant annet piller til omega-3-markedet. Dette er et krillprodukt. Foto: Krill, krillpiller. Foto: HealthGauge

Nordic Seafarms
Samlet investering er 54,4 millioner kroner og Investinor satt med 49 prosent av aksjene. Selskapet driver med oppdrett av kveite.

I 2013 hadde konsernet et underskudd før skatt på 23,5 millioner kroner. Morselskapet rapporterte et underskudd på over 60 millioner kroner. I første halvår i år melder selskapet om et underskudd før skatt på 18,4 millioner kroner. Eierne tilførte selskapet 60 millioner kroner i april i en emisjon som var overtegnet med 50 prosent. Aksjen ble sist omsatt 11. august. Kursen var da 40 øre per aksje. Det priset selskapet til 170 millioner kroner. Ifølge den siste årsmøteprotokollen eier Investinor nå 39 prosent av aksjene.

Ifølge halvårsresultatet var kassebeholdningen skrapet per 30. juni, men selskapet har bokført fisk for 195 millioner. Omløpsmidlene overstiger kortsiktig gjeld med en faktor på fem.
Nordic Seafarms eier selskapene Halibut, Norsk Kveite, Nordic Halibut og Norsk Kveitavl.

LES MER: KVEITE DET NESTE STORE?

Nordic Seafarms satser på kveite som «the next big thing». Foto: SAIPAL

 Smartfish
Smartfish ble stiftet i 2001 av Janne og Henrik Mathisen. Investinor gikk inn i selskapet i 2011 og eier i dag nær en tredjedel av selskapet. Smartfish er et omega-3-selskap som satser på medisinsk ernæring og næringsdrikker. Selskaper sitter på en rekke patenter, men etter 12 års drift er selskapet langt fra lønnsomt. I fjor rapporterte selskapet om et underskudd før skatt på 16 millioner kroner. Siden oppstarten har Smartfish omsatt for 55 millioner kroner og har rapportert et samlet underskudd før skatt på 78 millioner kroner.

I MARKEDET: Smartfish er i markedet med egne produkter. Foto: SELSKAPETS HJEMMESIDE

Cryogenetics
Investinor har investert nesten 10 millioner i Hamar-selskapet Cryogenetics, som har teknologi som skal effektivisere avlsarbeidet i fiskeoppdrett. Omsetningen økte med 127 prosent fra 2012 til 2013 til 8,2 millioner kroner. I perioden 2003-2013 omsatte selskapet samlet for drøyt 22 millioner kroner og meldte om et samlet underskudd før skatt på 9,5 millioner kroner.

Kan fisk
Investinors stab har flere medarbeidere som tidligere har jobbet i sjømatselskap. Det gjelder investeringsdirektør Ronny Vikedal, som har bakgrunn fra NRS og KPMGs senter for fiskeri og havbruk. Vikedal sitter i styret til Smartfish.

Investeringsdirektør Ann Tove Kongsnes har bakgrunn fra Norges Sjømatråd (daværende Eksportutvalget for fisk). Hun er styremedlem i Ayanda og Nordic Seafarms.

Pål Kristian Moe, som er leder av Ekspansjonsavdelingen til Investinor, har bakgrunn fra Norges Sjømatråd (daværende Eksportutvalget for fisk). I samme avdeling finner vi Roar Husby, som var finansdirektør i SalMar i perioden 2007-2012.

500 millioner
Investinor skal investere mer i marin sektor.
-500 millioner kroner av vår kapital skal investeres innen marin sektor. Vi har en jevn pågang fra selskap som ønsker oss som eiere (eller partnerei den videre utvikling av selskapet). For  komme i betraktning hos Investinor, må selskapene ha et internasjonalt potensial, sier investeringsdirektør Ann-Tove Kongsnes til iLaks.
Hun sier at hun synes at Investinor får spennende henvendelser og det er mulig vi gjør nye marine investeringer i år, men dette er alltid umulig å forutsi. Det avhenger blant annet av at partene blir enige om prisen på det aktuelle selskapet.

Investinor har til nå gjort flest investeringer i biomarin sektor, og dette er en interessant bransje for investeringer forutsatt at bedriften er i rett fase for investering (ikke oppstart og ikke godt etablert med evne til å finansiere egen vekst) og at bedriften har et internasjonalt potensial.
-Og vi kan godt være langsiktige, dersom vi tror det vil gi oss god avkastning. Vi opererer ikke som fond, som ”lukkes”  etter en bestemt tid, sier Kongsnes.

Skal evalueres
Så spørs det om Høyre og Fremskrittspartiet mener at staten trenger et selskap som Investinor? I eierskapsmeldingen som ble lagt fram i juni, het det at regjeringen så det naturlig å evaluere selskapet etter fem års drift. Det er i år. Selskapet ble startet opp i 2008. 2009 var det første hele driftsåret.
Siden oppstarten har selskapet samlet rapportert et negativt nettoresultat på 112 millioner kroner. Driften har i samme periode gitt et underskudd på 550 millioner kroner.

Snu raskt
Men det kan snu raskt for investeringsselskap. I fjor solgte Investinor selskapet Energy Micro til Silicon Laboratories, Inc. Investinor investerte i selskapet i 2009. Etter fire år hadde dette selskapet en omsetning på 59,7 millioner kroner og et resultat før skatt på – 65 millioner kroner. Akkumulert tap i perioden er 150 millioner kroner. Selskapet ble verdsatt til en milliard kroner på salgstidspunktet, påpeker kommunikasjonsansvarlig Rune Sævik i Investinor  i en epost til iLaks.