Ystmark ser potensiale i ny statsrådtrio: – Jeg tror det blir klokere tenkning på skattesiden

Nyheter
778

Administrerende direktør i Sjømat Norge, Geir Ove Ystmark, liker sammensetningen i den nye Solberg-regjeringen.

Fredag ble Geir Inge Sivertsen utnevnt som ny fiskeri- og sjømatminister.

– Han er en helt åpenbar statsråd. Han nyter stor respekt i Nord-Norge, og vil antakelig også nyte den samme respekten langs kysten, sier en lite overrasket Geir Ove Ystmark til iLaks om utnevnelsen

Ystmark forteller kjenner den nye statsråden godt fra tidligere. Sivertsen har i flere år vært ordfører på Senja, og inntil fredag var han statssekretær for Torbjørn Røe Isaksen (H).

– Han kan næringen godt, både den fangstbaserte og havbruksnæringen. Han kjenner også betydningen av næringen for bosetting og som en motor for industriutvikling, sier Ystmark.

Trine Danielsen (H) blir for øvrig statssekretær for Sivertsen. Hun jobber Blue Planet Academy, og har tidligere jobbet i Marine Harvest (Mowi) og hatt styreverv i SalMar.

Ser potensiale i statsrådtrio
Inn kommer også Linda Hofstad Helleland (H), som blir distrikts- og digitalminister i Kommunaldepartementet, samt Jan Tore Sanner (H) blir finansminister.

Ystmark ville tidligere ikke spekulere i hvem som ble den nye finansministeren, men nå ser han et potensiale i trioen Sivertsen, Hofstad Helleland og Sanner.

– Jeg tenker den trioen bringer med seg næringsvennlige og industrivennlig perspektiver til sine posisjoner. De kjenner Norge godt, og kan være med på å bidra til en god skatte- og næringspolitikk, sier Ystmark, og legger til:

– Jeg tror det blir klokere tenkning på skattesiden nå.

Ystmark legger til at han også ser «en sterk statssekretær » i Trine Danielsen.

– Hennes bakgrunn fra fra laksenæringen og som ordfører i Hjelmeland gir ytterligere styrke.

Nettverk for fjord- og kystkommuner (NFKK) kom nylig til enighet med Sjømat Norge og Norsk Industri om et felles forslag om å innføre en arealleie for oppdrettsnæringen.

Vil ha fokus på arbeidet i PO3
Når det gjelder arbeidet mot oppdrettsnæringen, er Ystmark i likhet med Robert Eriksson i Sjømatbedriftene, enig at det blir viktig for Sivertsen å få på plass trafikklysene så snart som mulig.

– Vi er spent på utfallet der. Det må også være fokus på det konstruktive arbeidet som foregår i produksjonsområde 3.

– Hva tenker du på da?

– Det må være et samarbeid mellom myndighetene og næringen for å sikre god lokalitetsstruktur. Man må tenke bærekraft på en ny måte enn kun gjennom trafikklys, sier Ystmark.

Om tiden til Harald T. Nesvik sier Ystmark:

– Det har vært et godt samarbeid, men vi triller aldri terning på innsatsen til statsråder. ´