Debatten om formueskatt, som blusset opp etter statsminister Erna Solbergs bedriftsbesøk hos SalMar på Frøya i forrige uke, ruller videre.
I et intervju med VG, i forbindelse med Solbergs snarvisitt, tok SalMars grunnlegger Gustav Witzøe til orde for å fjerne en særnorsk formueskatt. Det satte i gang en intens meningsutveksling i pressen og på sosiale medier. Snart har samtlige av landets politiske partier kommet med utspill i sakens anledning. Lengst i kritikken gikk Rødts førstekandidat i Hordaland, Sofie Marhaug, som ba Gustav Witzøe selge seg ut av SalMar og flytte fra landet.
Eneeier av Firda Seafood, Ola Braanaas støtter oppdretterkollega Gustav Witzøes utspill mot formueskatt.
Ulempe med norsk pass
– Jeg oppfatter også at utspillet om å flytte ut av landet ikke var hovedpoenget i det han sa, sier oppdretter Ola Braanaas i Firda Seafood til E24.
Ørretoppdretteren mener at Norge heller burde tatt inn skattepengene gjennom selskapsskatten enn gjennom formuesskatten, som rammer norske eiere og ikke de utenlandske.
– Jeg mener det ikke skal være en ulempe å ha norsk statsborgerskap og pass. Det å ha lokalt eller nasjonalt eierskap tror jeg er det beste for Norge også på lang sikt, i stedet for å ende med en stor andel utenlandsk eierskap, sier Braanaas som legger til at han betaler skatten med glede, men mener formuesskatten er destruktiv og vridende.
Braanaas tar ut rundt 20 millioner kroner årlig i utbytte for å betale formueskatt.
Mandag gikk to profilerte gründere ut i Dagens Næringsliv og kritiserte Witzøes motstand mot å betale formueskatt. Karl Munthe-Kaas og Andreas Thorsheim har blitt millionærer på henholdsvis matkasser og subsidierte solceller.
«Sleiper»
En som reagerer sterkt på denne kritikken er finansakrobat og tidligere SalMar-aksjonær Øystein Stray Spetalen.
– Det er lett for Munthe-Kaas og Thorsheim å kritisere Witzøes uttalelser om formuesskatten. Begge utnytter selv hull i skattesystemet som gjør at de begge «sleiper» seg unna millioner i formuesskatt. De to er store i kjeften, men betaler ikke formuesskatt etter de reglene som gjelder for Witzøe, freser Spetalen til DN.
Otovo-gründer Andreas Thorsheim avviser kritikken fra Spetalen.
– Det må kunne gå an å uttale seg om en skatt, en trygdeytelse eller en offentlig tjeneste uten selv å være bruker, så Spetalen kan jo bare roe ned personangrepene noen hakk, kontrer han.