Vil selge «gammel» smolt

Nyheter
1832

– Her er det 200.000, tenker jeg, sier røkter Britt Veivåg. – De er i denne hallen til de er 10-12 gram.

Det er svart av fisk, som piler rundt i karet. Det er fôringstid. Fisken trekker opp i vannsøylen for å sikre seg saftige pellets. I veksthallen svømmer totalt en million yngel fordelt på seks kar. Den minste yngelen er seks gram.

Sørsmolt har seks ansatte ved settefiskanlegget på Kjølebrønd utenfor Kragerø. Selskapet, som har konsesjon til 2,5 millioner smolt årlig, er eid 51 prosent av Stein Helge Skjelde og 49 prosent av Lerøy-konsernet. Med 61 års drift er anlegget landets eldste settefiskanlegg.

Les også: Varsler storsatsing på smolt ved Kragerø

Mye vann
På veggen viser en liten skjerm at det er 76 prosent oksygenmetning i vannet. I fire meter dype, åttekantede betongkar svømmer settefisken i ring i jevn strøm.

– Vår filosofi er å regulere oksygen i avløp til max 80 prosent. Vi bruker mye vann og god strøm i karene som gir fisken lavere tilvekst i settefiskanlegget, men vi mener dette gjør fisken bedre rustet til å møte utfordringen den får i sjøen hos kundene. Dette mener jeg gir en sterk og robust smolt, forklarer Ole Marius Farstad, kundeansvarlig i Sørsmolt.

Vanntilførselen skjer fra tre store vann, Mørlandstjern, Hansjø og Ilesjø, med 50 kvadratkilometers nedslagsfelt. Settefiskprodusenten Sørsmolt sitter på vannrettighetene til dette, som gir en tilførsel av 25 kubikkmeter ferskvann i minuttet inn til anlegget. Demningen kan tappe fire millioner kubikkmeter vann.

– Alt renner inn. Vi pumper ikke vannet inn, sier Veivåg.

Lærer av naturen
– Vi skal holde det mest mulig likt forholdene laksen har i elven. Dette gir en dårligere utnyttelse av produksjonskapasiteten i anlegget, men en sterkere fisk med stort vekstpotensiale hos kundene i sjø. Istedenfor å produsere 0-åringer som er 8-10 måneder i settefiskanlegget, ønsker vi å produsere høstfisk som er 1,5-åringer, altså 14-15 måneder i settefiskanlegget, sier Farstad.

Britt Veivåg og Ole Marius Farstad sjekker kvaliteten på yngelen i veksthallen til Sørsmolt. Foto: Trine Forsland

Les også: – Jeg vil nærmere biologien

– Istedenfor å produsere vårfisk som er 12 måneder i settefiskanlegget, ønsker vi å produsere en vårfisk som er cirka 16 måneder i settefiskanlegget. Utsett-tidspunktet vil være det samme som tradisjonell 0-åring og 1-åring. Ved at fisken er lengre i settefiskanlegget enn tradisjonell produksjon, men ikke nødvendigvis mye større på grunn av oksygen og vanntemperatur, så opparbeider fisken kompensasjonsvekst som gir bedre daglig tilvekst i sjø. Dette gir kortere produksjonstid i sjøen.

– Ser man til naturen, er laksen i en kald elv to til fem år før den går ut. Da er den 20 til 30 gram. Etter ett år i sjøen er den gjerne 2-3 kilo, altså 100 ganger større enn da den forlot elven! sier Farstad engasjert, og legger til: – Vårt fokus er hvordan fisken presterer i sjø.

Sjøklar
Ute er det 24 grader. Sommeren kom seint, men godt. I karene som står ute, under hvite telt, svømmer den største fisken.

– Disse er fire meter dype. Det er 650 kubikk i et sånt kar. Her er fem kar, sier Stein Helge Skjelde.

200.000 stykk 100 grams sjøklar fisk står i hvert kar.

– Vi har en million stående her. Det er cirka 30 kilo per kubikk vann. Vi nærmer oss tettheter man finner i økologisk settefiskproduksjon, sier Skjelde.

– Alle matfiskoppdrettere vil ha større smolt for å få ned produksjonstiden. Vi skal også produsere større smolt, men vi mener at måten smolten blir produsert på er like viktig som størrelsen ved utsett.

Settefiskanlegget på Kjølebrønd ligger på tomten til et gammelt tresliperi. Her løper en tømmerrenne fra vannmagasinet og over til sjøbukten som ligger omlag hundre meter unna. Her kan brønnbåter hente fisken og bringe den til kundene, som primært befinner seg på Sør- og Vestlandet.

– Ifølge Europharmas undersøkelser fra 1994-2013 så har ikke laksen fått kortere produksjonstid i sjø i dette tidsrommet. I denne perioden har vi fått teknologiske nyvinninger og sannsynligvis har både fôr og rogn utviklet seg med tanke på raskere tilvekst. Hva er da grunnen til produksjonstiden likevel ikke har gått ned? undrer Skjelde.