– Hvordan vil vi bekjempe lakselus i fremtiden? spør Bendik Fyhn Terjesen, direktør i CtrlAqua Centre/Nofima.
Han skuer utover salen på Radisson Blue på Bryggen i Bergen, hvor godt over 200 mennesker deltar på luseseminaret i forkant av den årlige konferansen North Atlantic Seafood Forum.
– Mitt personlige syn er at vi får lengre perioder med fisk i lukkede anlegg, enten på land eller i semilukkede anlegg i sjø eller i offshore-lokaliteter, sier Fyhn Terjesen.
Overlevelse
Den primære motivasjon for å søke nye produksjonsformer er for å bli kvitt problemet med lakselus. Han viser til forskningsprosjekter i lukkede anlegg på land der lakselus ikke er blitt observert overhode. Løsningen ligger naturligvis i filtrering av inntaksvannet.
Forskeren viser også til studier av postsmolt som har høyere overlevelsesrate i lukkede og semilukkede anlegg enn i åpne anlegg.
– Jeg tror det er siden vi har kontroll på vannkvaliteten, legger han til.
CtrlAqua deltar i en rekke prosjekter knyttet til lukkede resirkuleringsanlegg og semilukkede anlegg, og måler kontinuerlig fiskehelse, vannkvalitet og fiskevelferd.
Bort fra villaksen
I arbeidet med offshore-merder og -rigger har miljøet rundt SINTEF vært sentralt. Arne Fredheim er forskningsdirektør for fiskeoppdrett i SINTEF. Hans primære argument for å flytte lakseoppdrett offshore er areal.
– Ved å flytte offshore kan en komme lengre bort fra villaksen, og det kan potensielt gi en positiv effekt, sier han.
For å rømme fra lusen viser han til det omfattende arbeid som gjøres med nedsenkbare oppdrettsanlegg og dypvannsfôring. Samtidig kan en kombinere dette med å stoppe lusen, ved hjelp av skjørt, sier han, og peker på Nordlaks’ Havfarm som er planlagt å ha integrerte luseskjørt.
Strømmønstre
Ved å stikke til havs kan en også unngå lus – ved å lokalisere oppdrettsanlegg i områder hvor det ikke er lakselus. Her kan en følge strømmønstre, hydrografiske parametre og lokaliseringsanalyser.
– Før vi kan si at å gå offshore vil stoppe lakselus, må vi vite mer. For eksempel, er det riktig at lakselus kun ligger på fem til ti meters dyp? Flere hypoteser må sjekkes ut før vi kan konkludere, sier Fredheim.